B-) Bună dimineaţa, vă salut pe voi toţi şi pe puţini cunoscuţi.
Pentru astăzi, vă propun un subiect ce mi s-a părut destul de interesant - rolul juristului - în secial al juristului român în societatea românească.
Ideea a plecat de la unele discuţii pe tema rolul juristului, cu persoane ce au terminat dreptul ce doresc o profesie în domeniu, dar şi cu persoane fără pregătire juridică.
Juriştii au spus că doresc o profesie în domeniu, pentru că este bine plătită - magistrat, avocat, că vror să câştige mulţi bani pentru conturi, maşini, case etc., cei ajuridici au spus că juristul nu are nici un rol important în societate.
Răspunsurile lor m-au pus pe gânduri, dacă răspunsurile ajuriştilor oarecum le înţeleg, pe cele ale juriştilor sub nicio formă nu pot fi acceptate, aşa că m-am gândit să văd şi părerea altora, mai ales că am urmărit interminabilele discuţii despre intrarea în I.N.M.. (mă întreb dacă mulţi din cei care doresc să intre în magistrură tot astfel de gânduri au).
Există profesii altruiste, şi printre ele cred că se numără şi cea de avocat ori magistrat, cred că rolul juristului este cel de educator şi nu de încurajator al lipsei de respect, poate că pe unii această ultimă caracteristică îi deranjează, dar am văzut avocaţi care le spun clienţilor " lasă MÃ aduci şi tu bani sau un viţel la procuror şi scapi sau îţi dă o pedeapsă mai mică " În primul rând modul de adresare mi se pare nelelocul lui - MÃ - arată lipsă de respect faţă de client, apoi să-i dai de înţeles că dacă ştie unde să întrebe scapă. Am văzut avocaţi care cer foarte mulţi bani de la clienţi - mai mulţi decât s-ar cere în mod normal, de ex. pentru un dosar penal pe loviri şi ameninţare s-a cerut 1000 euro - adică urmăresc să scoată câţi mai mulţi bani de la clienţi - nu credeţi că dreptul nu mai este ars boni et eqvi?
Mă întorc la rolul de educator al juristului şi vă întreb cum credeţi că se poate manifesta, fie că este vorba de magistrat, avocat ori simplu jurist.
Cât mai multe răspunsuri pozitive mă vor determina să cred că nu spun aberaţii. Cât mai multe răspunsuri negative mă vor face să mă întreb dacă mulţi din cei care doresc să ajungă magistraţi, vror doar să se căpătuiască.
Scuzati-mi stilul critic, dar am început să mă satur să fiu pus pe acelaşi nivel cu cei josnici, doar că suntem în acceaşi breaslă - a juriştilor. B-)
Cel mai recent răspuns:
praetore , utilizator
23:04, 13 Ianuarie 2008