avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... executare silita ... poprire salariu ....
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

executare silita ... poprire salariu ....

Buna seara,

as dori un raspuns oficial (de preferabil din partea unui avocat sau a unui consilier juridic) la situatia in care ma aflu: am un imprumut de nevoi personale si de masemenea caduri de credit. In momentul in care am facut aceste imprumuturi , suma ratelor catre bancile respective reprezenta 40 - 45 % din salariu meu net. Din ianuarie 2010 nu am mai reusit sa platesc ratele la timp catre banci. Motivul ? Simplu , proprietarul apartamentului in care locuiesc (eu nefiind din capitala) mi-a solicitat sa-i platesc chirie, chirie care e in valoare de aproximativ 45 % din venitul meu net (mentionez ca intre mine si proprietar nu exista un contract de inchiriere, asa cum de altfel cred ca la marea majoritate nu exista asa ceva). Deci costurile mele acum sunt de 90 % din salariul meu net. Am anuntat bancile in cauza ca sunt in imposibilitate de plata (desigur nu am spus nimic despre chirie, pentru ca nu am cum sa dovedesc cu acte acest lucru) si ca le solicit sa-mi puna poprire pe salariu . Nici un raspuns, nici da, nici nu. Mentionez ca la aceste imprumuturi nu am garantat cu nimic, decat cu venitul. Ce se poate intampla ?
- sunt unic intretinator de familie (sunt divortata si am un copil in varsta de 11 ani, care e in custodia mea);
- nu am nici un imobil cumparat/mostenit pe numele meu;
- nu am nici un autoturism cumparat pe numele meu;
- apartamentul in care locuiesc e mobilat si utilat de proprietarul lui (orasul meu natal e la o distanta de 460 km de Bucuresti, iar dotarile apartamentului se vad ca nu sunt noi).
Daca bancile nu sunt de acord cu poprirea, pot recuperatorii sa vina sa vada si sa ia ce bunuri sunt in apartamentul in care locuiesc ? Si daca da, in ce conditii (le trebuie mandat judecatoresc, sau alt act , tinand cont ca nu sunt lucrurile mele si nici apartamentul meu !) . Exista vre-o lege aprobata de unde sa rezulte ca daca eu sunt in aceasta situatie, recuperatorii pot lua bunurile mobile/imobile ale rudelor mele (ma refer in mod special la parintii mei, si repet nimeni nu a garantat pentru imprumuturile mele, nimeni nu e co-platitor).
Va multumesc foarte mult pentru ajutor, si astept un raspuns cat se poate de urgent caci situatia e foarte grava pentru mine si copilul meu.
Cel mai recent răspuns: Adrian Copil , Consilier juridic 08:22, 12 Iulie 2010
Daca aveti venituri din salarii, va pot pune poprire pe acestea. Problema este ca trebuie sa incercati sa platiti dvs, altfel suma recuperata prin executor sau firma de recuperari va fi mult mai mare decat cea pe care ar trebui s-o platiti direct catre bancile respective!
Executarea silita nu poate fi facuta decat asupra venitului debitorului sau numai asupra unui bun imobil sau mobil aflat in proprietatea acestuia.
Cu alte cuvinte nu pot fi executate bunuri ce apartin altor persoane din familie ci numai ale dvs. personal, pentru ca datoria este a dvs., deci personala si nu se poate extinde asupra altor persoane care nu datoreaza nimic bancii.
daca lucrurile sunt asa cum dvs le precizati dvs si alta solutie nu aveti , poprirea pe salariu este ce mai buna modalitate , daca este un singur creditor se retine 1/3 iar daca aveti 2 sau mai multi 1/2
eu in loc dvs as mai face ceva as notifica banca sa inceapa cat mai curand executarea silit impotriva dvs ptr a nu acumula si alte datorii , in caz ca nu vor trece de indata la executarea silita si vor lasa sa se acumuleze datorii mai mari aveti si dvs un atu ca ati dorit sa platiti (bancile si firmele de recuperare lasa intentionat pana aproape la temenul de prescrire recuperarea datorilor ptr a beneficia de dobanzile uriase)
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iulie 2010
ContSters157635, utilizator
Executarea silita poate opera asupra veniturilor dvs. sau bunurilor proprietate personala detinute , cu respectarea prevederilor legale .
Desi de regula, executarea silita se aplica aspra intregului patrimoniu al debitorului, legea excepteaza de la urmarire unele bunuri strict necesare pentru existenta sa si intretinerea familiei sale, pentru exercitarea meseriei sau profesiei ori alte bunuri cu destinatie speciala.
Va multumesc foarte mult tuturor pentru promptitudinea raspunsurilor. Eu am solicitat deja in scris bancilor respective ca sunt de acord sa se aplice poprirea pe salar (prima data pe 23 iunie 2010, si am revenit si pe 30 iunie cu aceeasi cerere). Nimeni nu a raspuns. Conform informatiilor primite din partea dumneavoastra ar trebui sa ma astept la poprire pe salar, ce se intampla insa daca ma trezesc cu vre-o somatie din partea unei firme de recuperari prin care ma anunta ca vin sa vada apartamentul locuiesc si ce lucruri sunt in casa ??? Mentionez ca pe adresa din Bucuresti eu am viza de flotant efectuata de circa de politie , viza ce expira pe 16 iulie 2010. Au voie sa intre in apartament daca nu e al meu? Au voie sa vada ce lucruri sunt in casa , daca nu sunt ale mele ? Ce fac ? Le dau voie pur si simplu sa perchezitioneze apartamentul? Mentionez ca proprietarul apartamentului nu stie de situatia mea cu bancile....

Alte discuții în legătură

Rog suport informational - firme de recuperare ContSters143925 ContSters143925 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care sunt pasii legali pe care trebuie sa-i parcurga o firma de recuperare datorii referitoare la un imprumut de nevoi ... (vezi toată discuția)
Datorii la banci, executori si recuperatori. ContSters131770 ContSters131770 Buna. In anul 2007 am facut doua credite de nevoi personale la doua banci diferite. Aveam niste necazuri in familie si am avut nevoie de bani. Am platit ... (vezi toată discuția)
Executare silita chiriasi tibiserv tibiserv se poate face executare silita pentru chiriasii care locuiesc in locuintele administrate de o primarie? (vezi toată discuția)