Buna seara,
as dori un raspuns oficial (de preferabil din partea unui avocat sau a unui consilier juridic) la situatia in care ma aflu: am un imprumut de nevoi personale si de masemenea caduri de credit. In momentul in care am facut aceste imprumuturi , suma ratelor catre bancile respective reprezenta 40 - 45 % din salariu meu net. Din ianuarie 2010 nu am mai reusit sa platesc ratele la timp catre banci. Motivul ? Simplu , proprietarul apartamentului in care locuiesc (eu nefiind din capitala) mi-a solicitat sa-i platesc chirie, chirie care e in valoare de aproximativ 45 % din venitul meu net (mentionez ca intre mine si proprietar nu exista un contract de inchiriere, asa cum de altfel cred ca la marea majoritate nu exista asa ceva). Deci costurile mele acum sunt de 90 % din salariul meu net. Am anuntat bancile in cauza ca sunt in imposibilitate de plata (desigur nu am spus nimic despre chirie, pentru ca nu am cum sa dovedesc cu acte acest lucru) si ca le solicit sa-mi puna poprire pe salariu . Nici un raspuns, nici da, nici nu. Mentionez ca la aceste imprumuturi nu am garantat cu nimic, decat cu venitul. Ce se poate intampla ?
- sunt unic intretinator de familie (sunt divortata si am un copil in varsta de 11 ani, care e in custodia mea);
- nu am nici un imobil cumparat/mostenit pe numele meu;
- nu am nici un autoturism cumparat pe numele meu;
- apartamentul in care locuiesc e mobilat si utilat de proprietarul lui (orasul meu natal e la o distanta de 460 km de Bucuresti, iar dotarile apartamentului se vad ca nu sunt noi).
Daca bancile nu sunt de acord cu poprirea, pot recuperatorii sa vina sa vada si sa ia ce bunuri sunt in apartamentul in care locuiesc ? Si daca da, in ce conditii (le trebuie mandat judecatoresc, sau alt act , tinand cont ca nu sunt lucrurile mele si nici apartamentul meu !) . Exista vre-o lege aprobata de unde sa rezulte ca daca eu sunt in aceasta situatie, recuperatorii pot lua bunurile mobile/imobile ale rudelor mele (ma refer in mod special la parintii mei, si repet nimeni nu a garantat pentru imprumuturile mele, nimeni nu e co-platitor).
Va multumesc foarte mult pentru ajutor, si astept un raspuns cat se poate de urgent caci situatia e foarte grava pentru mine si copilul meu.
Cel mai recent răspuns:
Adrian Copil , Consilier juridic
08:22, 12 Iulie 2010