va rog sa-mi comunicati care sunt pasii legali pe care trebuie sa-i parcurga o firma de recuperare datorii referitoare la un imprumut de nevoi personale, avand in vedere urmatoarea situatie:
1. locuiesc cu chirie intr-un apartament mobilat/utilat de catre proprietar (nu sunt din Bucuresti, ci din provincie);
2. proprietarul apartamentului respectiv imi este coleg de serviciu si prin urmare nu am incheiat vre-un contract de inchiriere cu acesta;
3. am un imprumut de nevoi personale pe care nu l-am mai putut achita, am solicitat bancii in cauza poprirea pe salar (din luna mai 2010 am facut solicitarea);
4. dosarul a ajuns la o firma de recuperare care mi-a spus ca daca nu achit suma datorata bancii " o va recupera prin mijloace proprii si nu prin poprire pe salar caci este o procedura de lunga durata si costisitoare" ... ce inseamna mijloace proprii, mai exact?
5. ce i se va intampla proprietarului apartamentului ? (mentionez ca nu am nici un bun personal pe numele meu ... nici masina, nici apartament, dar nici macar un obiect din apartamentul inchiriat nu-mi apartine - desigur doar vesela sau haine personale, nimic altceva);
Va rog sa ma informati la ce ma pot astepta... poate veni un reprezentant al bancii/firmei de recuperare sa puna sechestru pe lucrurile din apartament chiar daca nu sunt ale mele? In cazul in care acest lucru ar fi posibil (desi nu vad logica, atat timp cat nimic nu-mi apartine, iar datoria e a mea si nu a proprietarului) cum se procedeaza? In ce conditii sunt obligata sa deschid usa si sa las persoanele in cauza sa umble prin lucruri? Voi fi instiintata in prealabil sau sa ma astept zilnic ca voi fi asteptata la usa de astfel de persoane? Mai exact ce se intampla?
VA ROG SA MA INFORMATI CAT PUTETI DUMNEAVOASTRA DE URGENT, CACI ESTE O SITUATIE FOARTE DELICATA SI STRESANTA PENTRU MINE. Mai ales ca aceste firme de recuperare nici nu iti explica care sunt procedurile legale. Eu sunt constienta ca banii imprumutati trebuie restituiti, dar nu vreau din nerecunoasterea legii sa devin victima unor abuzuri. Va multumesc.
Buna ziua
Se pot executa doar bunurile care sunt ale debitorului (adica ceea ce aveti d-voastra). Daca in cursul executarii se fac acte de executare care privesc bunurile unei alte persoane aceasta poate sa faca o contestatie la executare. Acelasi drept de a face contestatie la executare il are orice persoana vatamata prin masura executarii iar contestatia se depune la judecatoria in circumscriptia careia se face executarea.
Institutiile de credit (bancile,etc.) conform legii pot sa-si organizeze un corp propriu de executori, a carui activitate este strict legata de punerea in executare a titlurilor executorii apartinand institutiilor de credit. Statutul acestui corp (firma) de executori se aproba prin ordin al ministrului justitiei, iar activitatea acestuia se desfasoara in conformitate cu dispoziitiile in materie din dreptul comun...somatie, identificarea bunurilor urmaribile, sechestru etc. toate in conditiile prevazute de lege si nu ..." ..prin mijloace proprii" pentru ca poprirea "este o procedura de lunga durata si costisitoare" .
Mergeti la banca si renegociati o modalitate de plata convenabila.
Nu am inteles de ce, d-voastra manifestandu-va interesul de "a plati" prin procedura popririi, acest lucru nu s-a intamplat.
Reveniti cu detalii (fara nume de banca, firma...etc.)
Succes!
poprirea presupune inceperea executarii silite (ceea ce implica costuri suplimentare pt debitor); poate se incearca recuperarea sumei datorate fara a se fi inceput executare silita, pe cale 'amiabila', insa daca nu platiti va veti pricopsi si cu poprirea salariului (daca insistati in aceasta maniera de plata a sumelor datorate)
Ai spus ca este vorba despre o firma de recuperari creante.
Ei actioneaza la intimidare, ei nu pot face nimic legal, decat sa "sperie" debitorul prin orice mijloace, sa-l hartuiasca.
Ei pot face o cerere de executare silita catre un executor judecatoresc. Acesta va solicita incuviintarea instantei pentru a va putea executa.
Daca nu aveti bunuri, va pune poprire pe 1/3 din salariu, daca ei sunt singurii creditori. Daca mai sunt creditor, la mai multe popriri pe salariu se poate pune pana la 1/2 din salariu.
Cam atat, restul sunt abureli..
Credit neachitat
simina_1968
Buna ,
am un credit pentru nevoi personale la care sotul meu e co-debitor si din care ne-am cumparat o masina. O perioada de timp am achitat ratele din chiria ... (vezi toată discuția)