scor.pio a scris:
Daca angajatorul (in cazul meu statul) nu plateste zilele lucrate in weekend (nu le platea nici inainte, cu atat mai putin acum cand ne mai taie si din salariu) dar imi cere sa lucrez, spuneti-mi va rog, pentru o sambata sau o duminica lucrate, cate zile libere trebuie sa primesc, una sau doua? Deci ni s-a spus ca zilele lucrate in weekend nu se platesc ci se compenseaza doar prin libere. Mentionez ca nu lucrez intr-o unitate cu foc continuu sau altceva de genul acesta.
Multumesc
Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.
Pentru munca efectuată în zilele de repaus sapatamanal, necompensată cu timp liber corespunzător, se acordă un spor care nu poate fi mai mic de 100% aplicat la salariul de bază.