avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pontaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pontaj

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema :
salariat care are prog de munca de L-V cate 8 h, si mai face si ore suplimentare. In zilele de sambata si duminica, cand lucreaza cate 8 h, se considera ore suplimentare ?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: anymaryh , utilizator 13:53, 5 Februarie 2016
Munca in zilele de repaus saptamanal nu este considerata munca suplimentara.

Pentru munca in zilele de repaus saptamanal , salariatul beneficiaza cumulativ de :
- repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
este legal ca un salariat sa lucreze intr-o luna, de L-V cate 8 ore si S -D cate 4 ore....fara nici o zi libera ?
Nu este legala o astfel de activitate. In acest caz, se poate sesiza ITM-ul.
Cazul meu: am lucrat o mare periaoda de timp 2 zile cate 12 ore, de la 9 la 22 (15-16 pauza de masa) apoi eram liber 2 zile. Situatia se repeta indiferent daca era luni sau duminica, sarbatoare legala sau orice alt motiv sa fi liber, fara a depasi numarul legal de ore dintr-o luna, fara sa stiu cat de legal era programul dar nu ma interesa pentru ca ma avantaja si pe mine. Nu eram platit suplimentar daca lucram in zile de sarbatoare sau weekend.
Incepand cu data de 01.02.2016 programul meu s-a modificat de la 9-15 (tura 1) sau 16-22 (tura 2) iar un weekend il lucrez 9-22 sambata, dumninica, urmand ca urmatorul sa il am liber. Nici acum nu sunt platit suplimentar pentru zilele din weekend. Pontajele sunt nesemnate/stampilate, dar exista dovezi ale programului in condica de prezenta, cartela acces sediu si baza de date cu solutionarea atributiilor de serviciu. In ambele variante de program, cererea de concediu se completeaza conform programului L-V 8h/zi, sambata, duminica si sarbatori legale liber. Mentionez ca nu am semnat nici un act aditional pentru modificarea programului, angajatorul modificandu-l dupa bunul plac in ultimii ani.
As vrea sa stiu cat de legal este acest program si ce pot face in cazul in care nu sunt de acord cu el.
Multumesc!
1. Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

2. Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.

3. Asa cum v-am spus anterior, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

Alte discuții în legătură

Plata orelor de munca de weekend adrianabala adrianabala Am un contract de munca de 8h/zi , 40h pe saptamana. Programul de lucru este in ture de 7h/zi si un weekend cu 13h sambata si 11h duminica. Cum se platesc ... (vezi toată discuția)
Zile lucrate sambata sau duminica si neplatite scor.pio scor.pio Daca angajatorul (in cazul meu statul) nu plateste zilele lucrate in weekend (nu le platea nici inainte, cu atat mai putin acum cand ne mai taie si din ... (vezi toată discuția)
Program de lucru si plata ore suplimentare vatamatul vatamatul Un angajat lucreaza intro firma dupa urmatorul program: 5 zile cate 8 ore pe zi, sambata si duminica cate 12 ore, 5 zile cate 6 ore iar sambata si duminica ... (vezi toată discuția)