Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema :
salariat care are prog de munca de L-V cate 8 h, si mai face si ore suplimentare. In zilele de sambata si duminica, cand lucreaza cate 8 h, se considera ore suplimentare ?
Multumesc anticipat!
Munca in zilele de repaus saptamanal nu este considerata munca suplimentara.
Pentru munca in zilele de repaus saptamanal , salariatul beneficiaza cumulativ de :
- repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
Cazul meu: am lucrat o mare periaoda de timp 2 zile cate 12 ore, de la 9 la 22 (15-16 pauza de masa) apoi eram liber 2 zile. Situatia se repeta indiferent daca era luni sau duminica, sarbatoare legala sau orice alt motiv sa fi liber, fara a depasi numarul legal de ore dintr-o luna, fara sa stiu cat de legal era programul dar nu ma interesa pentru ca ma avantaja si pe mine. Nu eram platit suplimentar daca lucram in zile de sarbatoare sau weekend.
Incepand cu data de 01.02.2016 programul meu s-a modificat de la 9-15 (tura 1) sau 16-22 (tura 2) iar un weekend il lucrez 9-22 sambata, dumninica, urmand ca urmatorul sa il am liber. Nici acum nu sunt platit suplimentar pentru zilele din weekend. Pontajele sunt nesemnate/stampilate, dar exista dovezi ale programului in condica de prezenta, cartela acces sediu si baza de date cu solutionarea atributiilor de serviciu. In ambele variante de program, cererea de concediu se completeaza conform programului L-V 8h/zi, sambata, duminica si sarbatori legale liber. Mentionez ca nu am semnat nici un act aditional pentru modificarea programului, angajatorul modificandu-l dupa bunul plac in ultimii ani.
As vrea sa stiu cat de legal este acest program si ce pot face in cazul in care nu sunt de acord cu el.
Multumesc!
1. Programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.
2. Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
3. Asa cum v-am spus anterior, nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.