sper ca ati facut plangerea penala in termenul legal...2 luni.
cu fata indiferent daca va impacati sau nu, se pare ca unii procurori nu iau in calcul acest aspect, deoarece ea totusi a comis o fapta din care puteati sa muriti.
daunele le cereti ei si ea poate sa cheme firma de asigurari ca sa dea bani ca despagubire...depinde si ce suma ii cereti.
oricum trebuiesc cerute daune materiale - cheltuieli cu spitalul si medicamentele, apoi despagubiri constand in suma veniturilor care dvs le-ati fi incasat in timpul in care nu ati putut lucra...valoarea salarilor de exemplu si cereti si daune morale.
av.m.vasilescu
inca nu am facut plangerea,dar mai am 3 saptamani la dispozitie. deci trebuie sa fac neaparat plangere? si daca ma inteleg cu ea o pot retrage p urma?,iar daca nu ma inteleg ,in sensu ca imi da mult mai putini bani decat cer atunci las plangerea si atunci vom merge in instanta? iar in instanta tre sa cer aceiasi bani sau cer mai mult? offff cate chestii is...dar nici nu stiu ca idee cat sa cer.da, ok, imi fac niste calcule cu tot ce am cheltuit si urmeaza sa cheltuiesc, cate luni de zile nu pot lucra,dar mai intervine o problema ca noi aveam o afacere in familie si accidentu asta nu o stricat numa venitu meu ci si venitu familiei ca io lucrez la firma lu tata care acum are si el pierderi prin lipsa mea. p cale amiabila la ce suma ar trebui sa ma gandesc sa nu fie nici exagerata dar sa se apropie de adevar tinand cont ca 5 luni de la data accidentului nu lucrez deloc si ca urmeaza recuperare care va fi destul de lunga si peste un an voi mai avea o interventie de scoatere a tijei la care ar putea apare complicatii. credeti ca printr-o intelegere directa ar putea acoperi suma sau trebe sa merg in instanta si sa plateasca asigurarea ei?doar ca atunci ea va avea probleme mai mari?
Daca nu ati formulat plangere penala in termenul legal de 2 luni de la cunoasterea faptuitorului si veti obtine mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale,urmarirea penala va continua din oficiu,situatie in care urmeaza sa va constituiti parte civila cu sumele cheltuite pentru ingrijiri,refacere si tratament pe care trebuie sa le dovediti cu acte(orice chitanta ,bon care privesc cumpararea de medicamente,transport,carje,cheltuieli destinate refacerii,etc).
De asemeni puteti solicita si daune morale care nu sunt cuantificabile(suferinta nu este cuantificabila) pe care le va stabili instanta in functie de cererea si de problemele dvs. reale.
Daca ati formulat deja plangere penala,in functie de certificatul medico-legal(numarul de zile de ingrijiri medicale stabilit) se va stabili incadrarea juridica a faptei. si de a semeni,in conditiile aratate mai sus,aveti posibilitatea sa solicitati sa fiti dezdaunat de autorul accidentului.
multumesc mult pentru raspunsuri!
mai am o intrebare. Eu pot sa obtin ceva bani de la fata si sa nu mai am treaba cu instanta?si ei sa o judece cum vor fara sa ma mai implice p mine prea mult. sau oricum io trebe sa ajung in instanta si trebe sa iau bani de la asigurare?
Daca aceasta va dezdauneaza cu suma solicitata de dvs,inclusiv cu titlul de daune morale, si faceti aceasta intelegere la birou notarial,prezentati intelegerea atatsata la cererea prin care solicitati sa se ia act ca nu intelegeti sa va constituiti parte civila deoarece prentiile materiale v-au fost satsfacute de inculpata si ca nu intelegeti sa va prezentati la proces,mentinandu-va declaratiile date in faza de urmarire penala.
Instanta va mai poate cita doar pentru lamuriri pe situatia de fapt(modul in care s-a petrecut accidentul)