avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plata daune dupa accident rutier
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plata daune dupa accident rutier

In urma cu un an, am avut un accident de masina. Rulam pe un drum cu doua benzi pe sens, eu aflandu-ma pe banda a doua. Dupa un viraj la dreapta, la 700m in fata mea se afla o alta masina care stationa pe acceasi banda, cu intentia sa vireze la stanga( sa taie banda continuua) intr-o parcare pietruita. L-am observat tarziu ca stationeaza, am vrut sa-l ocolesc pe banda intai, masinii mele i-a derapat spatele si a lovit balustrada din dreapta si de aici am fost proiectata in masina care stationa. Eu sunt vinovata ca l-am lovit din spate. In urma accidentului, persoanele acelei masini au suferit leziuni minime, fara urme de fractura la radiografiile facute (3-6 zile de ingrijiri medicale pt. contuzii). La Politie au declarat ca au pretentii materiale. Mie soferul mi-a cerut 6000Euro. Daca a vazut ca nu sunt de acord cu suma respectiva dupa o saptamana a aparut cu o radiografie cu tasare vertebra T12 pt. care medicina legala i-a prelungit zilele de ingrijire la 40 zile, caz in care sunt pasibila de un proces penal. Suma pe care i-am propus-o eu si asigurarile este de 4500 euro, cu care nu este de acord. Pentru acea vertebra tasata si-a luat 8 luni de concediu medical si certificat de incap. de munca. I-as da banii pe care-i cere, dar nu am de unde. In acestul unui proces penal ce daune as avea de platit (cazier, carnet luat, daune morale). Le voi putea plati in rate?
Cel mai recent răspuns: metilda , utilizator 22:32, 12 Aprilie 2008
In urma unui proces penal - daca veti fi gasita vinovata - veti fi obligata de catre instanta de judecata, pe langa pedeapsa pe care ve-o va aplica (care de regula este de 1-2 ani cu suspendare, poate si mai putin, deoarece eu consider ca si partea vatamata are o vina, deci am fi in prezenta unei culpe comune), la plata de despagubiri civile catre partea vtamata, constituita parte civila. Aceste despagubiri sunt alcatuite din daune materiale si daune morale. Daunele materiale se compun din costul investigatiilor medicale (certificat medico-legal, radiografii, eventuale medicamente, etc.). Toate aceste cheltuieli tebuie dovedite cu chitante. Tot daune materiale considera instantele si diferenta dintre salariul primit de catre partea vatamata anterior accidentului si valoarea platita ca si concediu medical. Daunele morale reprezinta evaluarea suferintei produsa ca urmare a accidentului. Cuantumul acestora este la latitudinea instantei - nu exista criterii foarte clare in literatura de specialitate de determinare a acestora (se iau in calcul nr de zile deingrijiri medicale, complexitatea unor investigatii, daca a fost vorba de imobilizare la pat sau imposibilitate de a iesi din casa, etc.). In orice caz, Dvs. aveti posibilitatea sa cereti efectuarea unei expertize medico-legale pentru stabilirea nr exact de zile de ingriijiri medicale, daca tasarea acelei vertebre este ca urmare a accidentului propriu-zis. Chiar daca se incepe procesul-penal, cat timp nr de zile de ingrijiri medicale este sub 60, aveti oricand posibilitatea sa va impacati cu partea vatamata si astfel sa se dispuna incetarea procesului - fara consecinta unei pedepse penale (care se trece in cazier). In oricare situatie, aveti posibilitatea platii in rate (fie daca va intelegeti cu partea, fie daca va obliga instanta - pe calea executariii, daca lucrati si nu aveti bunuri importante proprietate personala). In legatura cu cartnetul - acesta se suspenda pe termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de condamnare, iar apoi trebuie sa dati examen din nou.
din pacate, cauza prezentata de dvs. nu este singulara, multe pers. implicate in accidente uzeaza de certificate medico-legale in vederea obtinerii unor sume de bani mai mari decat cele care sunt oferite de societatile de asigurare. Problema e ca durata ingrijilor medicale si incapacitatea de munca obtinuta va dezavantajeaza, organele de cercetare penala urmand sa va incadreze la art.184 alin.2 si 4 cod penal. In cazul in care se va ajunge in instanta, veti pierde carnetul pentru o perioada de timp si veti avea cazier . Daca vi se intampla asa ceva, aveti grija sa solicitati introducerea in cauza a Asiguratorului dvs, intrucat financiar nu veti plati nici un ban, ci asigurarile, in baza asigurarii RCA. Si acolo va stabili instanta cat i se cuvine ( daune materiale si eventual morale).
Daunele stabilite de instanta nu vor fi cele cerute de partea vatamata, doar in cazul in care va reusi sa le dovedeasca. Chiar daca ar fi, acestea vor fi suportate de catre asigurator.(cel la care aveai asigurarea RCA), deci tu nu vei plati nimic. Mare atentie , ai grija ca asiguratorul sa fie introdus in cauza , iar daca nu este sa ceri introducerea acestuia.
Multumesc pentru raspuns.
Din nefericire se pare ca va trebui sa-i dau bani pe care-i pretinde. Nu stiu cum... un salariu, un copil si doi parinti bolnavi(unul de cancer).
Asiguratorul i-a evaluat masina la 3100 Ron , dar ii dau 4000 si zilele de ingrijire la 4000 (40 zile de ingrijire). Ei mai mult nu vor sa plateasca. Ii pot determina in vreun fel sa mai suplimenteze aceasta suma?
Ceeace ma revolta este ca persoana respectiva nu a stat in pat nici o zi, desi in cazul lui trebuia sa stea macar cateva zile, sa poarte corset, vindecarea dura cel mult doua luni (parerea mai multor ortopezi). Avocatul lui, prieten, fost procuror l-a sfatuit foarte bine unde si cum sa procedeze. Pe medici nu a fost greu sa-i plateasca...
Spre ca intr-o zi legislatia nu v-a mai lasa la latitudinea partii vatamate impacarea "pe cale amiabila" si v-a stabili clar care sunt despagubirile platite de asigurator ( de accea platim o asigurare obligatorie).
Cu respect.
O zi buna!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2008
metilda, utilizator
Dvs. nu ati luat legatura cu nici un avocat? Inteleg ca ei au fost sfatuiti, dar dvs.?
Mai bine luati urgent legatura cu un avocat care sa va indrume in aceasta faza. Pana la judecata mai este cale lunga.

Alte discuții în legătură

Accident rutier victima ruginaliliana ruginaliliana va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. pe data de 11 nov a.c. m am rasturnat cu masina in care se mai aflau o matusa si varul meu. eu conduceam. doar ... (vezi toată discuția)
Fata lovita pe trecerea de pietoni LAURENTZYU LAURENTZYU persoana despre care postez este viitoarea mea sotie. totul s-a intamplat luni dimineata. era pe trecerea de pietoni. masina de pe prima banda a oprit, insa ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in urma unui accident raluca_voinea raluca_voinea in urma cu 5 saptamani am suferit un accident in parcarea unui supermarket, provocandu-mi traumatisme la ambii genunchi, am 35 de zile de ingrijire medicala pe ... (vezi toată discuția)