va rog sa-mi spuneti daca e valabil un testament facut de o persoana in varsta, fara fi parafat de un notar , doar scris de mana de persoana in cauza . eventual cu martori , e legal ,se poate contesta ? suntem doi frati si mama doreste sa lase tot doar unuia dintre noi care se ocupa de ea , multumesc
daca e scris in intregime, semnat si datat de mana mamei dumneavoastra, este valabil, nu este obligatoriu sa fie dat in prezenta unui notar.
dar, chiar si daca exista un asemenea testament, veti avea dreptul la rezerva succesorala, adica veti beneficia de 1/3 din intreaga mostenire.
mai grav ar fi daca mama dumneavoastra i-ar vinde casa, si celelalte bunri pe care le detine, fratelui, stipuland in contract un pret care in realitate nu ar fi platit, situatie in care dat fiind ca nu va mai ramane mare lucru de mostenit, veti mosteni 1/3 din ceea ce exista in patrimoniul mamei la data decesului.
Daca doreste sa lase unui fiu care "sa se ocupe de ea", adica sa o ingrijeasca pana la moarte, cel mai bine pt acel fiu ar fi sa faca un contract de intretinere ( la notar). Este singurul inatacabil de celalalt fiu.
Testamentul autentic ( la notar) si cel olograf ( scris integral, semnat si datat de mana testatorului) sunt valabile, dar atacabile de catre celalalt fiu.
Asa cum a mentionat si userul @amitza mai sus, testamentul scris, in intregime, semnat, datat de mana testatorului este valabil.
Insa , acest act este unul esentialmente revocabil.
Totodata, mostenitorii rezervatari , in termen de 3 ani de la deschiderea succesiuni prin moarte, pot investi instanta de judecata , in vederea reductiunii liberalitatii excesive.
Sustin opinia colegei @adutescu, in sensul inchierii , in forma consensuala, in dublu exemplar, al unui contract de intretinere.