avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Care este forma juridica de societate cea mai ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Care este forma juridica de societate cea mai avantajoasa?

In luna septembrie 2010 intentionam sa infiintam in Bacau o gradinita particulara.Detinem deja o societate comerciala care este platitoare de TVA.In situatia in care am desfasura activitatea cu aceasta societate din media
de 700 de lei /luna incasati pentru fiecare copil 135 lei ar reprezenta TVA incasat.Din acest TVA incasat foarte putin ar fi deductibil si anume acela cu masa si cateva maruntisuri de cheltuieli(material didactic,energie electrica,apa,etc),cheltuielile principale-salarii si chirie nefiind purtatoare de TVA ce ar putea fi dedus.In cazul in care vom infiinta o firma noua,neplatitoare de TVA vor aparea cheltuieli
suplimentare impozitul minim si limita plafonului de neplatitor de TVA se va situa la 35.000 euro calculati la cursul de la 1 ianuarie din anul anterior,adica 139.483 lei.Impartind aceasta suma la 12 luni rezulta un rulaj maxim lunar pentru a fi neplatitor de TVA de 11.600 lei echivalentul a 16 copii.Noi estimam 15-20 copii pana in decembrie si 35-40 pana in septembrie anul viitor.Din acest motiv suntem in dilema si nu stim care e solutia cea mai convenabila.Va rugam sa ne spuneti cum ati proceda dumneavoastra daca ati fi in locul nostru.Multumim!!!


Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 12:53, 12 Iulie 2010
ONG. Este cea mai potrivita alegere. Va stau la dispozitie cu informatii suplimentare in cazul in care le solicitati.
PENTRU ACTIVITATEA DE GRADINITA SUNTETI SCUTIT LA PLATA TVA...
CAP. 9
Operaţiuni scutite de taxă
ART. 141
Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării

f) activitatea de învăţământ prevăzută în Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, formarea profesională a adulţilor, precum şi prestările de servicii şi livrările de bunuri strâns legate de aceste activităţi, efectuate de instituţiile publice sau de alte entităţi autorizate;

[ link extern ]
@esz lajos : exact speta aceasta incercam si eu sa o analizez si initial am gandit exact ca Dvs , in temeiul art citat.:)
Dar art 141 face trimitere la Legea 84/1995 , care are urmtoarea prevedere :
CAPITOLUL II: Învăţământul preşcolar
Art. 18

(1)Învăţământul preşcolar se organizează pentru copii în vârstă de 3-6/7 ani, în grădiniţe cu program normal, prelungit şi săptămânal.


(2)Grădiniţele se înfiinţează de către inspectoratele şcolare.

Articolul urmator - este insa abrogat :

(3)Agenţii economici şi alte persoane juridice, precum şi persoanele fizice pot înfiinţa şi finanţa grădiniţe, cu acordul inspectoratelor şcolare, în condiţiile legii.
(la data 20-Oct-2005 Art. 18, alin. (3) din titlul II, capitolul II abrogat de Art. 39 din capitolul VI din Ordonanta urgenta 75/2005 )

Prin urmare , aici apare dilema : asa cum este in legea invatamantului, coroborat cu art 141 de care ati amintit , se pare ca daca este vorba de o gradinita particulara care nu este infiintata de inspectorat nu se poate aplica regimul de scutire si prin urmare activitatea este asimilata prestarii de servicii, operatiune taxabila la depasirea plafonului .

De asemenea , am analizat si posibilitatea incadrarii ca ONG si nu vad cum s-ar putea face aceasta incadrare .

Ce parere aveti ?
Parerea mea este ca daca alin.(3)al art.18 din Legea 84/1995 Legea invatamantului este abrogat, atunci nici nu are voie sa infiinteze gradinita privata. Normal atunci nu ar trebui sa primeasca aviz de la Ministerul Educatiei. Daca nu are voie, atunci ramane fara sens toata discutia noastra. In caz contrar, daca primeste avizul, atunci poate beneficia de facilitatea respectiva de a nu colecta TVA.
Invatamantul particular este totusi tratat la cap 11 de la art.103.
da, multumesc, am citit art 103 si urmatorul ;
Art. 104
Învăţământul particular funcţionează potrivit legii, dacă:
a)este organizat şi funcţionează pe principiul nonprofit;
b)este organizat pe principii nediscriminatorii şi respinge ideile, curentele şi atitudinile antidemocratice, xenofobe, şovine şi rasiste;
c)respectă standardele naţionale.

Cred ca in temeiul acestui articol colegul @abcdeadi a spus de ONG , dar asa cum am interpretat intrebarea initiatoarei am gandit ca este vorba de o forma de organizare pe legea 31 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte infiintare gradinita privata GALAG GALAG Buna ziua! As dori sa stiu ce acte imi trebuiesc (prin asta inteleg inclusiv avize, conditii speciale legale, etc) ca sa infiintez o gradinita privata. De ... (vezi toată discuția)
Gradinita particulara barbatescu elena barbatescu elena Buna as dori daca ma puteti ajuta sa stiu daca in momentul de fata este posibil sa mai fac demersuri pt infiintare unei gradinite particulare care sa poata ... (vezi toată discuția)
Cum infiintam o gradinita particulara ENGFULL ENGFULL la sfarsitul concediului de crestere copil mi-am dat seama ca nu am cu cine sa-mi las copilul de 2 ani intr-un oras mic nu exista gradinite particulare , in ... (vezi toată discuția)