avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce inseamna \"cedare\"in termeni notariali?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce inseamna "cedare"in termeni notariali?

Sunt mandatara unei rude in varsta si fara copii,care m-a imputernicit printr-o procura sa o reprezint in toate etapele dezbaterii succesorale asupra casei bunicilor mei.Am obtinut pe numele ei un Certificat de Mostenitor prin care are dreptul la un procent din casa bunicilor(fiind a II-a sotie a unui cumnat decedat al mamei).In cadrul acestei procuri,face precizarea ca doreste "cedare,eventual sulta"a acestei cote catre mama mea.Ce fel de act va trebui sa incheie mama cu ea,dupa partajare?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:06, 14 Iulie 2010
cedare inseamna transferul dreptului de proprietate, adica: vanzare, donatie, schimb, intretinere.
La care dintre aceste forme de transfer al dreptului de proprietate este necesara sulta si in ce conditii se stabileste aceasta?Dupa partajare,cine va plati impozitul pentru aceasta cota in discutie?
cedare inseamna a ceda un drept ( proprietate, o cota din aceste drept etc..)..Din cate am inteles s-a dezbatut succesiunea unde s-a stabilit bunurile care fac parte din moștenire, persoanele mostenitoare si cotele fiecariua dar nu s-a iesit din indiviziune adica nu s-a facut partajul,
ca sa intelegi cum este cu sulta o sa iti dau un exemplu: pt o casa sunt 3 mostenitori, fiecare cu o cota ideala de, primul 35 al doilea 25 și al treilea 40%, daca nu se imparte fizic casa, adica unul ia o camera, altul 2 si altul 3 camere, vine unul dintre ei si spune ca el vrea toata casa si ca va plati sulta catree ceilalti doi in functie de cotele pe care le au,. Adica se evalueaza bunul, sunt toti de acord cu evaluarea si se imparte in functie de cotele pe care le au, unul ia bul si se obliga sa plateasca sulta. Dupa partajare fiecare trebuie sa plateasca pentru cota lui,
intuiesc ca persoana pe care ati reprezentat-o si mama dv sunt mostenitori - coproprietari pe un bun (casa).
in acest caz, acea persoana poate sa vanda mamei dv., cota pe care a obtinut-o prin certificatul de mostenitor, in schimbul unui pret, nu a unei sulte.
impozitul il va plati proprietarul, deci mama dv, care devine proprietar deplin asupra bunului.
Va multumesc,intr-adevar mama si matusa mea vor fi coproprietari la casa bunicilor(dupa partajare,caci acum sunt mostenitori).Mai sunt inca 2 mostenitor,in total sunt 4.Dar matusa mea a ales-o pe mama pentru aceasta"cedare".Daca va fi un act de vanzare-cumparare intre ele,atunci va fi stabilit un pret nu o sulta.Daca matusa mea face act de donatie,acesta poate avea clauza o sulta?Pentru ca nu inteleg la ce s-a referit notarul cand s-a exprimat astfel in procura:"cedare,eventual sulta".La care eventualitate s-a referit?Donatia,schimbul sau intretinerea presupun o sulta?

Alte discuții în legătură

Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama ... Marius240564 Marius240564 Buna ziua!in urma mortii bunicii,cei 2 frati ai mamei si mama au impartit o casa ,fiecare a luat cate o camera,mama a cumparat de la unul dintre frati partea ... (vezi toată discuția)
Cedare cota indiviza intre mostenitori costystanescu costystanescu unul dintre mostenitori cu o cota indiviza de 1/4 in urma unei succesiuni poate ceda catre unul dintre ceilalti mostenitori cota sa indiviza prin notariat. ... (vezi toată discuția)