O societate de asigurari a refuzat plata unui dosar de dauna pentru motive tehnice.
Doresc sa ii actionez in instanta si pt asta am inteles ca trebuie intalnire de conciliere. Aveti un model ?
Daca in urma intalnirii voi ramane nemultumit , ii voi actiona in instanta.
Actiunea in instanta pe ce ar fi mai bine indreptata? Somatie de plata?
Cum ar fi mai bine sa procedez?
Toate actiunile impotriva societatilor de asigurare se timbreaza la valoarea solicitata, in plus, mai costa expertiza si avocatul.
Cat priveste "intalnirea de conciliere", ea se cheama " Invitatie la conciliere" si nu e necesar un model, intrucat daca urmati pasii ceruti de art.720 c.p.c., e OK. In orice caz, fie luati un 'model" de pe internet, fie achizitionati chiar un Ghid al juristului, intrucat acolo veti gasi multe tipuri de actiuni, plangeri etc. care pot fi de un real folos atat juristilor cat si celor pasionati de practica dreptului, fara a avea neaparat, studii juridice.:)
Ok. Multumesc pt raspuns. Am facut invitatia la conciliere. Am un ghid(cartea de cereri si actiuni).
Daca nu stiu valoarea exacta pe care o solicit, intrucat nu stiu cat reprezinta epava, deci nu pot sti cu exactitate suma solicitata, se poate merge pe actiune neevaluabila in bani si sa fie indreptata pe obligarea paratei la plata despagubirilor intrucat nu a respectat prevederile art 53 din conditiile de asigurare (care spune ca Societatea poate amana plata despagubirilor doar daca impotriva asiguratului este o plangere penala sau o ancheta penala cu privire la evenimentul rutier)? Ideea este ca sa nu platesc taxa judiciara asa mult, este vorba de 3500 lei.
Aciunea in pretentii este o actiune evaluabila in bani tot timpul. Daca nu stii valoarea prejudiciului trebuie sa il estimezi si sa platesti taxa de timbru aferenta acestei valori.
Mai exact pe o astfel de actiune nu scapi fara taxa de timbru sau cu o taxa modica.
are dreptate dl consilier,actiunea in pretentii se timbreaza la valoare si tocmai de aceea este necesara concilierea daca una din parti este pers juridica.
insa acum sunt facilitati la plata taxei de timbru si,in unele cazuri,chiar scutiri
aveti grija sa respectati intocmai prevederile art 720 cpc fiindca am intalnit o situatie in care clientul meu era invitat la conciliere directa insa lipsea data,ora.
la 3500 lei taxa ar fi in jur de 300 lei asa ca merita cu atat mai mult cu cat recuperati cheltuielile de judecata.
Taxa de timbru
georgia78
Am o rugaminte . Am de calculat taxa de timbru la o actiune comerciala si nu stiu daca am calc. bine.
Valoarea actiunii este de 110.572 lei.
Cu cat se ... (vezi toată discuția)