sint persoana fizica autorizata si doresc o lamurire .OG 34 / 2009 se referea la numai societati comerciale ? adica deducerea combustibilului este interzisa la punctele 48 din codul fiscal doar la S.C ? ACOLO NU S
In textul OG 34/2009 de modificare cod fiscal se prevede aplicabilitatea ei numai la societati comerciale ? cu alte cuvinte art 48 modificat este aplicabil doar la SC ? fiind PFA am dreptul sa deduc cheltuielile cu combustibilul facute in scop profesional in perioada 01 05 2009 -31-12-2010 daca sint doar PFA ? daca nu am dreptul unde scrie exact faptul ca OG 34/ 2009 se aplica si la SC si la PFA?
1. Combustibilii: NU veţi mai înregistra în contabilitate bonurile de carburanţi!
până la 31.decembrie.2010, NU veţi mai deduce cheltuielile cu combustibilul pentru NICIUN autoturism / autovehicul (greutate sub 3.5t sau mai puţin de 9 locuri inclusiv şoferul), ceea ce înseamnă că nu veţi mai înregistra în contabilitate (în Registrul de Încasări şi Plăţi) bonurile de carburanţi (motorină, benzină, etc.)
2. Cheltuielile de funcţionare ale autoturismelor: sunt deductibile pe PFA!
cheltuielile de funcţionare, întretinere şi reparaţii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor, în cazul PFA-urilor nu sunt limitate ca deductibilitate, aşa cum sunt limitate în cazul firmelor (societăţilor plătitoare de impozit pe profit) pentru persoanele cu rol de conducere.
În concluzie, în măsura în care puteţi dovedi că autovehiculul este utilizat în activitatea PFA-ului în scopul realizarii venitului (şi în limita - % - utilizării sale în interesul afacerii PFA-ului), şi indiferent dacă se află în proprietatea sau în folosinţa PFA-ului (adică dacă l-aţi achiziţionat pe PFA, inclusiv în leasing, sau dacă îl utilizaţi în baza unui contract de comodat sau de închiriere), cheltuielile de reparaţii, CASCO, RCA, spălat auto, parcare, rovignete, revizii tehnice periodice şi altele asemenea sunt deductibile pentru calculul impozitului pe veniturile din activităţi independente (impozitul de 16%).