avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... deducerea combustibilului pentru PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

deducerea combustibilului pentru PFA

sint persoana fizica autorizata si doresc o lamurire .OG 34 / 2009 se referea la numai societati comerciale ? adica deducerea combustibilului este interzisa la punctele 48 din codul fiscal doar la S.C ? ACOLO NU S

In textul OG 34/2009 de modificare cod fiscal se prevede aplicabilitatea ei numai la societati comerciale ? cu alte cuvinte art 48 modificat este aplicabil doar la SC ? fiind PFA am dreptul sa deduc cheltuielile cu combustibilul facute in scop profesional in perioada 01 05 2009 -31-12-2010 daca sint doar PFA ? daca nu am dreptul unde scrie exact faptul ca OG 34/ 2009 se aplica si la SC si la PFA?

Cel mai recent răspuns: iulia53 , utilizator 08:41, 12 Iulie 2010
1. Combustibilii: NU veţi mai înregistra în contabilitate bonurile de carburanţi!

până la 31.decembrie.2010, NU veţi mai deduce cheltuielile cu combustibilul pentru NICIUN autoturism / autovehicul (greutate sub 3.5t sau mai puţin de 9 locuri inclusiv şoferul), ceea ce înseamnă că nu veţi mai înregistra în contabilitate (în Registrul de Încasări şi Plăţi) bonurile de carburanţi (motorină, benzină, etc.)

2. Cheltuielile de funcţionare ale autoturismelor: sunt deductibile pe PFA!

cheltuielile de funcţionare, întretinere şi reparaţii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor, în cazul PFA-urilor nu sunt limitate ca deductibilitate, aşa cum sunt limitate în cazul firmelor (societăţilor plătitoare de impozit pe profit) pentru persoanele cu rol de conducere.

În concluzie, în măsura în care puteţi dovedi că autovehiculul este utilizat în activitatea PFA-ului în scopul realizarii venitului (şi în limita - % - utilizării sale în interesul afacerii PFA-ului), şi indiferent dacă se află în proprietatea sau în folosinţa PFA-ului (adică dacă l-aţi achiziţionat pe PFA, inclusiv în leasing, sau dacă îl utilizaţi în baza unui contract de comodat sau de închiriere), cheltuielile de reparaţii, CASCO, RCA, spălat auto, parcare, rovignete, revizii tehnice periodice şi altele asemenea sunt deductibile pentru calculul impozitului pe veniturile din activităţi independente (impozitul de 16%).

succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva dupa 01.05.2009 leila-sema leila-sema Buna ziua, Dupa 01.05.09 nu se mai deduce TVA de la bonurile de combustibil, de la reparatiile autoturismelor, facturile de spalata auto.Se spune ca este ... (vezi toată discuția)
Foaie de parcurs Gabriel Stefanescu Gabriel Stefanescu Buna Ziua, Sunt persoana fizica autorizata in domeniul cadastrului si am si eu o intrebare: Trebuie sa fac foaie de parcurs daca am un contract de comodat pe ... (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli poate deduce pfa? bygserv bygserv Buna ziua. Revin din nou pe acest forum ( foarte folositor dealtfel ) cu inca o intrebare. Inafara de cheltuielile cu achizitia produselor care privesc ... (vezi toată discuția)