avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de Arenda poate bloca Vanzarea ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de Arenda poate bloca Vanzarea ?

Buna ziua,

Ma confrunt cu o problema.Am incheiat cu un " nene " un contract de arendare al unui teren agricol,conform acestui contract acel "nene" are drept de preemtiune la cumpararea terenului.Eu l-am promis insa mai demult unei rude iar acea ruda vrea sa i-l vand si acum nu stiu ,un act de vanzare cumparare pe care l-as face cu acea ruda ar putea fi atacat in instanta cu succes de arendas in sensul ca ar putea sa-l anuleze invocand acel punct din contractul de arendare sau as putea sa scap cu o amenda ?#-o
Cel mai recent răspuns: dory.na , utilizator 23:07, 14 Septembrie 2007
Se anuleaza vanzarea. Posesorul dreptului de preemtiune plateste pretul din contractul de vanzare cumparare catre primul cumparator si devie el proprietarul de drept.
Pentru a vinde catre o alta persoana afara de cele cu drept de preemtiune trbuie sa le faceti oferta acestora si in cazul ca nu se arata interesati de oferta in termenul precizat in oferta se poate vinde oricui. (drept de preemtiune au si vecinii terenului agricol nu numai arendasul)
De asemeni puteti vinde catre o alta persoana si in cazul in care acasta ofera un pret superior de cel pe care il ofera posesorii dreptului de preemtiune.
Si cum se face oferta ? Pot sa-i cer arendasului un pret "imposibil" pentru a-l descuraja ulterior sa vand terenul la un pret modic acelei rude catre care am mari obligatii morale ? Eventual sa-l donez daca nu se poate prin vanzare.#-o Spuneati ca si vecinul are drept de preemtiune,care are sa zic asa prioritate,arendasul sau vecinul,adica daca-l dau vecinului ma mai poate ataca arendasul ? Sunt confuza dar nu stiu ce sa fac ...Va multumesc
Arendasul are prioritate.
Pretul din contractul de vanzare cumparare trebuie sa fie mai mare dect pretul pe care il ofera posesorul dreptului de preemtiune.
Pentru a face vanzarea trebuie sa mergeti la un notar public.
Va va explica acesta cum puteti face vanzarea astfel incat nimeni sa nu o poata ataca.
Explicatii situatia exacta si veti rezolva problema, nu e ste dificil. Solutii sunt.
:D Multumesc mult...Cine m-a pus sa-l arendez ?

Alte discuții în legătură

Contract de arendare, vanzare teren cum ? adrian70 adrian70 Buna ziua Am si eu o intrebare, sper sa ma ajuta cineva... Daca am incheiat un contract de arenda cu o asociatie, pe mai multi ani , si daca dupa un an ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren manolachesilviu manolachesilviu Buna ziua Vreau sa vand 1hectar teren arabil pe care sunt propietar dar este inca in contract de arenda. Arendasul spune ca nu pot sa il instrainez pana la ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol din mostenire Ilie1977 Ilie1977 Buna ziua, Se poate vinde un teren agricol mostenit de la parinti daca arendasul se opune ,avand un contract semnat cu unul dintre parinti, inainte de ... (vezi toată discuția)