avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de Arenda poate bloca Vanzarea ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de Arenda poate bloca Vanzarea ?

Buna ziua,

Ma confrunt cu o problema.Am incheiat cu un " nene " un contract de arendare al unui teren agricol,conform acestui contract acel "nene" are drept de preemtiune la cumpararea terenului.Eu l-am promis insa mai demult unei rude iar acea ruda vrea sa i-l vand si acum nu stiu ,un act de vanzare cumparare pe care l-as face cu acea ruda ar putea fi atacat in instanta cu succes de arendas in sensul ca ar putea sa-l anuleze invocand acel punct din contractul de arendare sau as putea sa scap cu o amenda ?#-o
Cel mai recent răspuns: dory.na , utilizator 23:07, 14 Septembrie 2007
dupa modificarea legii 16 mai exista dreptul de preemtiune iar contractul de arendare are o forma legala.....in anexa din legea 223/2006,
va multumesc mult...

dar eu tot nu inteleg....
.
mai sus spuneti ca nu mai exista dreptul de preemtiune...si sa vad anexa din legea legea 223/2006....
dar acolo este contractul de arendare....care la art... spune ca are dreptul...Citez:

Art.8.-
aliniat
m) are dreptul de preempţiune, în cazul înstrăinării prin
vânzare de către arendator a terenului prevăzut prin prezentul contract.

cine stie?!....
Mai este data vreo lege de dupa legea 223/2006....in care se scrie ca nu are dreptul la preemtiune....?!
va rog...pls...
un sfarsit de saptamana placut....
Legea 54/1998 care prevedea dr. de preemtiune a fost abrogata prin L 247/2005.
Articolul vechi din L 16 a arendarii a fost si el abrogat.

Prin urmare, dr. de preemtiune care avea o natura legala nu mai exista

DAR, intr-adevar, am vazut si eu "scaparea" (ca sa nu zic tampenia facuta cu copy si paste) de la lit m. din anexa la Legea 223/2006
Ar fi multe de discutat...Insa, problema este aceea ca un contract semnat intre dvs. si "nenea" asa cum il numiti este si el o "lege" - legea partilor. Si pentru a nu risca, e bine sa discutati si cu "nenea". Eu una as face cam asa: as rezilia azi contractul cu nenea (uite dreptul/nu e dreptul) as face vanzare si pe urma cumparatorul poate incheia un nou contract de arendare (sau nu, si negociati pretentiile omului).

Ma rog, cred ca am incurcat un pic userii. "Nenea" aparea in intrebarea pusa de userul dory.na. Oricum, ideile raman.
Ultima modificare: Vineri, 14 Septembrie 2007
romascanu, moderator
Revin si va spun cum am procedat.Acelui " nene " (arendasului) i s-a trimis o oferta de vanzare pentru o suma ceva mai mare decat pretul zonei rugandu-l ca in 10 zile sa dea un raspuns.El a trimis o oferta de cumparare in acest interval in care preciza pretul zonei la care el mai adauga un 20% fiind f interesat sa cumpere.Insuficient la pretentiile vanzatorului care a primit o oferta mai buna de la o terta persoana,vanzarea facandu-se cu aceasta din urma.Arendasul a fost anuntat ca termenii din contractul de arendare raman valabili in continuare pana la data expirarii acestuia si faptul ca terenul a fost vandut pt o suma mai mare decat cea oferita de dansul.A acceptat situatia ca atare.Problema s-a rezolvat.
Asadar ce-am inteles eu din aceasta problema ? Ca Legea cu Preemptiunea nu mai este valabila dar in cazul unor contracte in care este specificat dreptul de preemptiune al unei parti acesta trebuie respectat altfel persoana prejudiciata poate actiona in instanta cealalta parte.In plus se scurteaza termenul de raspuns iar comunicarea se face direct intre persoane si nu prin intermediul Consiliului Local.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de arendare, vanzare teren cum ? adrian70 adrian70 Buna ziua Am si eu o intrebare, sper sa ma ajuta cineva... Daca am incheiat un contract de arenda cu o asociatie, pe mai multi ani , si daca dupa un an ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren manolachesilviu manolachesilviu Buna ziua Vreau sa vand 1hectar teren arabil pe care sunt propietar dar este inca in contract de arenda. Arendasul spune ca nu pot sa il instrainez pana la ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren agricol din mostenire Ilie1977 Ilie1977 Buna ziua, Se poate vinde un teren agricol mostenit de la parinti daca arendasul se opune ,avand un contract semnat cu unul dintre parinti, inainte de ... (vezi toată discuția)