avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA - Prestari servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA - Prestari servicii intracomunitare

Buna ziua

Sunt PFA înregistrat la normă de venit: 104 prestari de servicii informatice, neplătitor de TVA, si prestez servicii pentru o firma din Spania (firma platitoare de TVA acolo). Am inteles de curand ca pentru a mai putea lucra cu aceasta firma trebuie sa ma inregistrez in "Registrul Operatorilor Intracomunitari", iar pentru aceasta ar trebui sa ma inregistrez intai "in scopuri de TVA". Am fost deja la Administratia Financiara si de acolo am primit raspuns ca ar trebui sa renunt la norma de venit si sa trec la impozitare in sistem real si sa devin automat si platitor de TVA.
As dori sa intreb daca pot sa continuu colaborarea cu firma din Spania ramanand la impozitare la norma de venit si totodata sa raman neplatitor de TVA, aceasta fiind in continuarea cea mai avantajoasa varianta pentru mine. Tin sa mentionez ca cifra mea de afaceri este sub acea suma de 35000 euro.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 17:54, 13 Iulie 2010
aveati obligatia inregistrarii in scopuri tva pentru prestarea acestui tip de servicii inca de la 1 ian. 2010, odata cu modificarea codului fiscal si totodata depunerea decl. 390 lunar, pana pe data de 15 a lunii urmatoare.

nu trebuie sa renuntati la norma de venit pentru a fi inscris in ROI.
nu sunteti obligat sa va inregistrati ca platitor de tva in romania (daca nu depasiti 35.000 euro) pentru a presta astfel de servicii, trebuie doar sa va inregistrati in scopuri tva pentru servicii intracomunitare, cf art. 153^1 cod fiscal.
Nu am deloc experienta in domeniul fiscal/contabil de aceea as dori niste lamuriri suplimentare. Ce inseamna exact "inregistrare in scop de TVA"? Desi pare o intrebare fara sens, totusi nu sunt lamurit: inseamna efectiv "platitor de TVA". Sau, mai mult, inseamna ca de acum incolo va trebui sa platesc lunar o noua taxa de 24% din valoarea pe care o facturez clientilor din strainatate?
nu inseamna efectiv platitor de tva in romania, ci doar un cod valid tva pentru operatiuni intracomunitare.

nu va trebui sa platiti nimic pentru facturile emise clientilor dvs., veti factura fara tva, iar persoana obligata la plata tva va fi beneficiarul din tara membra ue (acolo).
Va multumesc pentru raspunsuri. M-am lamurit cat de cat in problema TVA-ului, insa acum am o noua problema pe care ieri nu o consideram atat de importanta.
Doamna de la Administratia Financiara sustine in continuare ca pentru a ma inscrie in scopuri de TVA si pentru a ma inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari trebuie neaparat sa renunt la impozitarea dupa norma de venit si sa trec la impozitare in sistem real. Argumentul ei este: ca inregistrat in scopuri de TVA trebuie sa tii anumite evidente care nu le tii ca impozitat la norma de venit, deci, automat trebuie sa trec la sistemul real. Nu am stiut sa ii raspund si va rog daca imi puteti da un argument care sa o contrazica.

Va multumesc
plata impozitului pe venit nu are nici o legatura cu evidenta tva, fiind doua aspecte cu totul si cu totul diferite.
nu exista nici o prevedere in codul fiscal care sa interzica unei persoane platitoare la norma de venit sa devina in acelasi timp si inregistrata in scopuri tva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva si prestari de servicii intracomunitare antispam antispam Buna ziua tuturor. Am si eu o nelamurire. Sa zicem ca am un PFA platitor de TVA care presteaza servicii (cod CAEN 6201) pentru o firma din Spania. Nu ma ... (vezi toată discuția)
Ce tva pot deconta ca pfa impozitat la norma de venit? alexberi alexberi In lunile urmatoare ar trebui sa devin platitor de TVA ca urmare a depasirii plafonului de achizitii intracomunitare. Ma intereseaza pentru ce cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Trecere la plata tva - pfa codew codew Buna ziua, Sunt un PFA la norma de venit care va depasi in curand limita plafonului de scutire Am cateva intrebari legate de trecerea la TVA. Cum trebuie ... (vezi toată discuția)