avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatia de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatia de concediu

Indemnizatia de concediu (pt.perioada concediului de odihna) reprezinta o suma platita suplimentar, pe langa salariul pentru luna respectiva (salariu in care si zilele de CO sunt platite)? sau se include in salariu, insemnand de fapt plata zilelor de CO?
(ex: daca in luna iulie am 5 zile CO, salariul pt luna iulie include si cele 5 zile, platite, voi lua salariul intreg, ca si cum as fi avut toata luna lucrata; pa langa acest salariu as avea dreptul si la o indemnizatie, aferenta celor 5 zile?)
- Suma indemnizatiei care se plateste este cea bruta, sau neta? (in Codul Muncii art.145, se specifica doar ca indemnizatia "nu poate fi mai mica decat salariul de baza,..." si ca plata se face "cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu")
- Acordarea indemnizatiei este obligatorie? este conditionata de numarul de zile de CO, sau de o deplasare la distanta a salariatului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:48, 12 Iulie 2010
Pe luna iunie venitul dvs este compus din : indemnizatia pentru cele 5 zile de CO + salariul pentru celelalte zile lucratoare.

Indemnizatia se acorda in suma bruta.

Indemnizatia reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
Multumesc!
deci, practic, indemnizatia presupune de fapt plata zilelor de concediu, asadar nu o plata suplimentara.
Dar in ce priveste primele de concediu (de vacanta), e mentionat in legislatie ceva legat de criteriile de acordare a acestora? posibil numarul de zile de CO, deplasarea la distanta, functia angajatului? (asta pt.cazul in care se acorda numai unor angajati, nu tuturor; stiu ca se acorda "in functie de situatia financiara a firmei");
Prima de vacanţă, ca şi indemnizaţia de concediu se acordă proporţional cu perioada lucrată din anul pentru care se acordă.
Prima are o valoare bruta in raport cu salariul de baza corespunzator functiei indeplinite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie pentru concediu de odihna valentinaman valentinaman Vreau sa stiu daca indemnizatia pentru concediu de odihna este valabil doar pentru cei care lucreaza la stat sau si pentru privat? Multumesc! B-) (vezi toată discuția)
Probleme cu concediul de odihna oanaportar oanaportar 1. - daca un angajat isi ia abia acum, in luna august, Concediu de odihna pt. anul 2012, cum se va calcula indemnizatia de concediu ? a) - in functie de ... (vezi toată discuția)
Prima de concediu adriandinu222 adriandinu222 Va supun atentie urmatoarea speta In institutia noastra se acorda o prima de concediu pentru angajati. Conditiile acordarii acestei prime sunt stipulate in ... (vezi toată discuția)