avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... formalitati dupa mostenire (terenuri)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

formalitati dupa mostenire (terenuri)

Buna ziua,

Am mostenit recent 3 terenuri (am facut dezbaterea succesiunii acum 2 saptamani) ca unic mostenitor. Notarul mi-a spus ca trebuie sa vorbesc la primariile pe raza carora se afla terenurile pentru a fi trecut eu ca platitor de impozit pentru terenurile respective, asta in 30 de zile. M-ar interesa sa citesc legea pentru a intelege mai bine ce trebuie sa fac - m-ati putea ajuta cu un numar de lege si (eventual) articol?

Un aspect care ma intereseaza este daca legea prevede ca se poate face schimbarea doar cu certificatul de mostenitor in original - in 2 locuri din 3 au acceptat sa le trimit pe fax, in al treilea se incapataneaza sa-mi ceara sa vin personal. De asemenea, ma intereseaza daca e prevazuta o sanctiune grava in caz ca nu ma incadrez in cele 30 de zile (sunt totusi 600 de km dus-intors).

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 14:40, 15 Iulie 2010
buna ziua, va dau un sfat desi dumneavoastra asteptati mai multe raspunsuri, rugati un notar sa va elibereze o copie legalizata de pe succesiune si o comunicati prin posta primariei care nu accepta decat originalul. Scutiti drumul
Impozitarea terenurilor e prevazuta de legea 571/2003 - codul fiscal, capitolul taxe si impozite locale.
Teoretic trebuie sa completati o declaratie de impunere pentru a fi deschis rol pe numele dumneavoastra.
In principiu, pe site-ul primariilor gasiti formularele necesare, listati o declaratie, o completati, atasati actul de proprietate si actul de identitate, in copie si le trimiteti prin posta cu confirmare de primire.
Dupa inregistrarea declaratiei, va vor transmite instiintarea de plata iar plata o puteti face prin virament.
Un pic mai mult de context la întrebarea mea: am fost o dată în vizită la primăria respectivă și să zicem că au fost unele "dificultăți" de comunicare, iar persoana de contact de la primărie presupun că dorește să-mi facă niște dificultăți. Întrebarea mea este: am vreo cale de atac? Pot să le trimit actele prin poștă și să mă bazez că trebuie să-mi răspundă într-un anumit interval de timp?

Mulțumesc pentru răspunsuri. Am citit legea și nu văd nicăieri cerința de a veni cu certificatul de moștenitor în original, acu să vedem în ce măsură acest lucru mă ajută în lupta cu birocrația reală.

Încă o dată mulțumesc.
Cum sa solicite primaria documentul original?!
Nu, e suficient o copie xerox dupa certificatul de mostenitor, mergeti la primarie si solicitati inregistrarea dvs. pe rolul fiscal.
Nu are de ce un functionar de la primarie sa va faca probleme. Nu are nici o logica, daca nu va prezentati in termen de 30 de zile platiti amenda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen valabilitate certificat atestare fiscala gigelas gigelas Buna seara, As dori sa stiu daca Certificatul de atestare fiscala,necesar la deschiderea succesiunii,are vreun termen de valabilitate si in ce consta ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune AlexandraCost AlexandraCost Nu pot dezbate succesiunea dupa sotul meu pentru ca nu am in original , ci doar copii dupa procesele verbale de punere in posesie. Sotul meu a mostenit dupa ... (vezi toată discuția)
Prezența moștenitorilor la dezbaterea succesiunii: este necesară prezența tuturor copiilor, sau poate să se ocupe doar unul dintre ei? andrei_70 andrei_70 Parintele a decedat. Raman 3 copii, ca mostenitori insa copii sunt plecati din tara. Masa succesorala este compusa dintr-o casa si cateva terenuri. As vrea ... (vezi toată discuția)