avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen valabilitate certificat atestare fiscala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen valabilitate certificat atestare fiscala

Buna seara,
As dori sa stiu daca Certificatul de atestare fiscala,necesar la deschiderea succesiunii,are vreun termen de valabilitate si in ce consta aceasta.
Odata obtinut,trebuie deschisa succesiunea,obtinerea certificatului de mostenitor,sau se poate introduce doar declaratia acceptarii succesiunii iar ulterior sa se faca restul ?
Care este legislatia aplicabila in acest sens ?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 09:39, 27 Iulie 2011
Certificatul de atestare fiscala e valabil 30 de zile.el va este necesar la dezbaterea succesiunii sa poata sa se vada Clar daca exista si pasiv al mostenirii, eventuale datorii.dupa obtinerea certificatului de mostenitor in termen de 30 de zile tb sa schimbati rolul fiscal al imobilului sau autoturismului pe numele mistenitorului.

Declaratia de accept are a succesiunii tb facuta in termen de 6 luni de la deces. Puteti sa deschideti succesiunea insa ....

Fiti mai explicit...
I. Schimbarea "rolului fiscal" al imobilului (sau terenurilor ?) inseamna obtinerea certificatului de mostenitor ?
In speta sunt 2 mostenitori ce trebuie sa imparta o mostenire.
Pe certificatul de mostenitor,vor apare ambii.
Cum se va schimba rolul imobilului sau terenurilor ?
-----------------------------------------------------------------------------------------
II. Certificatul de atestare fiscala,il poate solicita si obtine doar unul dintre mostenitori,acesta fiind necesar intr-un singur exemplar,ori trebuie sa-l obtina ambii mostenitori ?
-------------------------------------------------------------------------------------------
III. Se poate depune doar declaratia de acceptare a succesiunii,iar ulterior sa se dezbata succesiunea propriu-zisa ?
In speta,exista si un titlu de proprietate pentru cateva terenuri,pentru care nu s-a facut partajul succesoral. O cota parte din acest partaj trebuie impartita acum,de acesti 2 mostenitori.
Dar,mai exista si un alt TP,pentru alt teren,care se poate imparti acum,fiind al defunctei.
Ma intereseaza si acest aspect,respectiv: daca se poate imparti deocamdata ceea ce este CLAR si cu actele facute,iar cand se va face respectivul partaj succesoral (altul decat cel in speta - dar din care defuncta din speta are o cota parte),sa se faca un supliment la certificatul de mostenitor ?
------------------------------------------------------------------------------------------------
Va multumesc.
1. Imobil inseamna atat teren cat si casa si se face cu certificatul de mostenitor, dus la administratia financiara. In certificat notarul chiar spune ca li s a pus in vedere mostenitorilor sa schimbe rolul fiscal. Vor fi trecuti amandoi. Daca fac partaj cu atat mai mult fiecare va aparea cu lotul lui.

2. Certificatul fiscal pt dezbaterea succesiunii pe fiecare bun in parte trebuie sa fie un sg original, pt ca era un sg propietar, autorul succesiunii, si v am spus de ce este necesar pt a se vedea daca exista si pasiv succesoral.

3. se poate face o declaratie de acceptare a succesiunii, cu certificatul de deces in original al defunctei i carte identitate.
De poate dezbate succesiunea pt bunurile care se cunosc si a caror situatia este Clara d p d v juridic. Apoi se va suplimenta cu restul bunurilor eliberandu se ulterior un certificat de mostenitor suplimentar.
Am inteles. Va multumesc. O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri si partaj Criulescu Criulescu Buna seara! Speta: divort pronuntat in noiembrie 2007, cu minor incredintat mamei partaj initiat de fostul sot, in care solicita jumatate din valoarea ... (vezi toată discuția)
Avem un titlu de proprietate pe numele a 3 surori decedate noi, ... niculina55 niculina55 Avem un titlu de proprietate pe numele a 3 surori decedate Noi, urmasii,dorim sa facem un PARTAJ AMIABIL ,ponderat,cu suprafete de teren deja impartite dupa ... (vezi toată discuția)
Succesiune oanacraciun oanacraciun Buna ziua, bunica mea a decedat in oct 2008, eu si fratele meu fiind singurii mostenitori (mama, unic copil decedat 1978). in acest moment nu detine nici un ... (vezi toată discuția)