Buna ziua, bunica mea a decedat in oct 2008, eu si fratele meu fiind singurii mostenitori (mama, unic copil decedat 1978). in acest moment nu detine nici un fel de bun, mi-a lasat testament in care mentioneaza ca imi lasa toate bunurile mobile si imobile. noi avem revendicari pe legea 10, cum ar trebui sa procedam legat de succesiune ? se poate face in acest moment, petru a evita depasirea termenului de 2 ani de la data decesului? daca da cum sunt percepute taxele notariale, caci nu exista o valoare comensurabila la care sa poata fi evaluate ? multumesc anticipat
puteti sa va adresati unui notar din raza ultimului domiciliu al defunctei bunici si dati declaratie de acceptare a succesiunii .
succesiunea este imprescriptibila , putand fi dezbatuta oricand . termenul de doi ani este prevazut in vederea scutirii de la plata impozitului .
multumesc. daca am inteles corect, deci pot deschide succesiunea acum, insa notarii cum vor calcula taxele pe care le percep atita timp cit nu exista bunuri cu valoare (declarata, evaluata) ?am intrebat notari si mi-au spus ca in acest moment pot doar obtine certificat de mostenitor si ulterior, daca obtinem terenul, putem face succesiune pe acel teren. asta este de fapt partea care imi este cea mai neclara.multumesc frumos
exact. dati declaratie de acceptare a succesiunii , urmand a vi se elibera un certificat de atestare a calitatii de succesor.
este importanta aceasta declaratie a acceptarii succesiunii pt. inceput.
acest certificat o sa va trebuiasca si in instanta .
ulterior daca veti obtine acele terenuri puteti face si succesiunea .
taxele ce vi se vor percepe initial sunt pt. eliberarea certificatului de atestare a calitatii de succesor .
impozitul de 1% din valoarea masei succesorale vi se va percepe in momentul dezbaterii succesiunii .
buna ziua, am obtinut certificatul de mostenitor, eu si fratele meu, in calitate de nepoti ai decedatei, 50%-50%. dna. notar a spus ca in momentul in care reusim sa cistigam litigiul pe legea 10, in baza certificatului de mostenitor obtinut, titlul de proprietate se elibereaza direct pe numele nostru. este corect ? aceasta este procedura sau mai trebuie facute oarece demersuri in instanta pentru a obtine titlul astfel ? multumesc.
Succesiune
Lacd
5 frati mostenesc in 1997, dupa moartea parintilor, terenuri agricole, paduri, livezi, casa parinteasca.....Nici pana la aceasta ora nu au impartit bunurile ... (vezi toată discuția)
Drepturi succesiune
werner
am si eu o intrebare.... sora bunicii mele a decedat in decembrie si nu are copii.. mai suntem din partea lor, in familie, eu si o matusa care are doi copii ... (vezi toată discuția)