Buna tuturor.
Din pacate ma aflu intr-un impas,si as dori sa ma sfatuiti ce as putea face,si anume:
F.A. actualul sot al verisoarei mele (grad de rudenie2), a beneficiat de teren in judetul cluj,teren oferit de primaria Juc,dar neavand posibilitati financiare m-a intrebat daca as dori sa imi fac o casa pe acest teren,am zis de ce nu,pana la urma s-a decisa sa se faca un duplex,una pt mine si una pt el .
Planul si autorizatiile sunt ok, am achitat eu .ramane doar sa fie constructia ridicata.
In primul an trebuie sa facem fundatia.
Acum ceea ce ma nelinisteste pe mine,sunt actele,se poate face o declaratie prin care el imi da mie o casa din acel duplex,cu posibilitatea de cumparare dupa x ani,aceasta declaratie sa fie facuta la notar,nu doar eu -el plus martorii asa cum am facut pana acum.
Pentru ca nu as dori sa raman cu ochii in soare si cu buzunarele goale.
Va multumesc anticipat
eu vad situatia in felul urmator:
tu nu ai nici un drept de proprietate asupra terenului dar totusi vrei sa faci o casa pentru tine si una pentru verisoara ta, este ok pana aici..
eu te sfatuiesc sa faci un contract de vanzare cumparare intre tine si varul tau in felul urmator,,,vezi cat este valoare terenul ( total) si valoarea casei pe care o sa o construiesti pentru el ( total ) in functie de valoarea casei impartiti terenul si vezi cat iti revine tie,,,pentru terenul care ti-ar reveni tie faci un contract de vanzare cumpare iar pretul pe care il platesti este de fapt obligatia ta de ai construi o casa ( valoare x de mai sus), pana la o data de cand tu vei termina casa pentru el, iar terenul y de mai sus intra in proprietatea ta. mergi la notar si el o sa inteleaga mai bine...
Drept de proprietate asupra terenului nu o sa am ,ci doar asupra casei,valoarea terenului nu o pot sti pt ca acest teren este dat in folosinta pe durata existentei locuinte.Pretul unui mp in acea zona este aproximativ 20-30 de euro ,iar eu voi beneficia de 150 de mp din 500 ,3900 euro valoarea celor 150 mp,casele vor avea parterul plus un etaj nu cred ca se merita pentru mine .sa ii construiesc casa,avand in vedere ca deja am platit actele,in total iam dat 1500 de euro.iar fundatia la duplex tot eu o voi plati pt ca el momentan nu dispune de bani.iar daca aceasta fundatie nu este facuta pana in octombrie se pierde totul.
Contractul de vanzare-cumparare ,din cate stiu eu nu se poate face in primi 5 ani.
atunci nu te sfatuiesc,,,este destul de riscand,,,,si-au dat altu părinti afara din case,??:::::???::::???
daca vrei sa fi tu un pic linistita poti face un act promisiune de vanzare intre tine si varul tau, mai ales daca spui ca nu are voi sa vand 5 ani dar cred ca sunt 10,,,
cu martori
multumesc pt sfat ...acei 1500 de euro deja sunt dati,din acest motiv am si cerut sfaturi aici,nu vreau sa pierd mai multi.Totusi un notar din cluj a spus ca este posibila o declaratie facuta de el (sotul verisoarei mele,beneficiarul terenului) in care el declara ca ,casa x din duplex imi revine mie,am sa vad maine,la notar .
Numai bine
Va multumesc din nou
buna din nou ,iar am o nelamurire ,se tot spune de acel termen de un an ,daca nu se indeplinesc conditiile am inteles ca primaria poate lua inapoi acel teren.ce nu inteleg ,acest termen este pentru a incepe lucrarile la locuinta ,sau pt a finaliza fundatia,
Legea 15 din 9 ianuarie 2003 Art. 6. -
(1) Beneficiarul terenului pentru construirea unei locuinte proprietate personala este obligat sa inceapa constructia locuintei in termen de un an de la data atribuirii terenului si sa o realizeze cu respectarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
deci este vorba doar de inceputul locuintei ,nici de cum de finalizarea fundatiei ?
sau finalizarea este impusa de certificatul de urbanism?