Am un copil de 5 ani bolnav de autism (gr. I de handicap). Actualmente sunt divortata si primesc de la fostul sot o pensie alimentara de 16% din venituri deoarece mai are un copil de 18 ani din prima casatorie care primeste 17% din venituri. Pana la ce varsta va primi copilul pensia alimentara avand in vedere ca nu va fi capabil sa munceasca toata viata (autismul este o boala pe viata). Poate beneficia de pensie de urmas in caz de deces a unuia din parinti (Doamne fereste!)?
Daca persoana decedata era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obtinerea unei pensii, au dreptul la pensie de urmaş copiii pana la vârsta de 16 ani, daca îşi continuă studiile într-o forma de învăţământ organizată potrivit legii, pana la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani sau pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute mai sus;
Multumesc pentru raspuns!
Sa inteleg ca prin absurd copilul ramane orfan de ambii parinti la implinirea varstei de 16 ani, nu va beneficia decat de alocatie de stat dubla de 50 ron intre 16-18 ani iar dupa 18 ani de o indemnizatie de 175 ron conform legii 448/2006.
Cu speranta ca acest lucru nu se va intampla, totusi dupa varsta de 18 ani conform Codulul Familiei nu este de datoria ambilor parinti sa la copilului aflat in dificultate mai ales ca exsotul meu are 3 apartamente si masina si un salar de 1500 ron.
Eu consider ca nu este just ca numai un parinte sa se ingrijeasca si sa contribuie material la intretinerea copilului dupa 18 ani, deoarece cu 175 ron/luna sigur nu se va descurca.
Redau mai jos raspunsul primit astazi in scris de la "Autoritatea Nationala Pentru Protectia Copilului", Bucuresti (raspuns primit dupa 2 luni de zile dupa ce scrisoarea s-a plimbat si pe la ANPH!).
Urmare memoriului prin care ne supuneti atentiei cazul dumneavoastra, va comunicam:
In conformitate cu prevedererile art. 12 alin. (4) de la pct. 3 din Ordonanta de urgenta nr. 14/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap nu pot beneficia de drepturile prevazute la alin. (1) lit. a)-g) de la art. 12 astfel cum a fost modificat, persoanele care au in acelasi timp si calitatea de asistent personal, pentru acelasi copil, ori in situatia in care celalalt parinte este asistent personal pentru acel copil.
Cu privire la conditiile in care un copil poate beneficia de pensie de urmas, va facem cunoscut ca in conformitate cu prevederile art. 65 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale au dreptul la pensie de urmas, copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii. Potrivit dispozitiilor art. 66 din aceeasi din aceeasi lege copiii au dreptul la pensie de urmas: a) pana la varsta de 16 ani: b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 ani; c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
In ceea ce priveste obligatia de intretinere din partea a celuilalt parinte, in cazul in care copilul cu handicap nu este apt de munca dupa varsta de 18 ani, va informam ca potrivit prevederilor tezei a doua si a treia de la art. 86 din Codul Familiei al Romaniei, are dreptul la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca, din cauza incapacitatii de a munci. Descendentul, cat timp este minor, are dreptul la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care se afla. In considerarea precizarilor de la prima teza a art. 86, ne exprimam opinia potrivit careia tatal ar putea fi obligat sa contribuie la intretinerea copilului cu handicap si dupa varsta de 18 ani.
Pensie
ContSters352260
bunaseara. sunt incadrata in grad de handicap accentuat congenital (dobandit din nastere)
pot beneficia de pensie de urmas atat dupa mama cat si dupa tata? (vezi toată discuția)