avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită restanta factura
Discuție deschisă în Executare silită

restanta factura

Buna
Parintii mei au fost abonati la o firma de telefonie fixa pana in 2007, anul in care le-a fost taiat linia telefonica de 3 ori si tot de atatea ori a fost relegat, acestea fiind facute fara nici o cerere din parintilor si cu achitarea aproximativ jumatate din valoarea facturii restante. In 2007 au renuntat la serviciile Romtelecom, contractul fiind desfacut inainte de termenul specificat in contract, pt care se percepe o anumita taxa. Intre timp tatal meu a murit ( in 2009) si el era titularul contractului. As vrea sa stiu daca o firma recuperatoare poata sa aiba pretentii de la mama privind achitarea restantelor, si daca da, prin ce metode legale - zilele trecute a primit o scrisoare de executare silita de la o firma recuperatoare
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2010
istvan61, utilizator
Cel mai recent răspuns: istvan61 , utilizator 14:31, 13 Iulie 2010
Procedural, teoretic, daca mama dvs. este mostenitoarea tatalui (acceptand mostenirea de pe urma acestuia) ar avea calitate sa raspunda pentru o eventuala datorie a defunctului sau sot.

Prin datorie, intelegem faptul ca exista un titlu executoriu, in sensul legii (o s.c.-de exemplu) prin care tatal dvs. a fost obligat la plata unei anumite sume.

Daca nu exista un asemenea titlu, in prezent, titularul de contract fiind decedat, mama dvs. nu pare a avea calitate procesuala pasiva, intr-un eventual litigiu...contractul fiind incheiat pe numele "defunctului", existand o "lipsa a capacitatii procesuale de folosinta a acestuia"...in acest moment!

Teoretic, daca acea creanta a fost cesionata unei societati de recuperari creante, posibil ca aceasta societate sa solicite "achitarea restantelor" de catre mama dvs., in baza acelui contract de cesiune insa acest fapt nu inseamna ca, desi legala, este si intemeiata acea solicitare...iar solicitarea in mod unilateral a unei taxe de reziliere contract, este considerata ca fiind o clauza abuziva...de catre instantele romanesti ( a se vedea Codul consumatorului- de exemplu).

Informativ:
www.avocatnet.ro/content/art...

Obs.Stergeti va rog, denumirea societatii implicate in discutie deoarece in forum, discutam ideea si nu persoana juridica.
Iuliana Cermak, Avocat
pana acum, timp de trei ani, au primit o singura instiintare de la firma de telefonie de achitare a restantei, nici o alta scrisoare oficiala, nici din partea firmei respectiva, nici din partea firmei recuperatoare
istvan61, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata ratei la banca dupa decesul titularului alexandraz23 alexandraz23 Tatal meu a decedat acum aprox. 2 luni, el avand un credit de consum la banca contractat pe 5.06.2007, si achitat pana in luna octombrie 2011. La momentul ... (vezi toată discuția)
Executare silita incuviintata de instanta dupa plata creditului la banca badr_harry badr_harry Pentru un credit de consum acordat de banca în anul 2005 şi neachitat în întregime, banca prin executor bancar s-a adresat instanţei de judecată şi a ... (vezi toată discuția)
Credit bancar alex0099 alex0099 Buna seara. Am si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp si nu gasesc raspuns. Acum 6 ani bunicul meu a luat un credit in valoare de 9000 de lei ... (vezi toată discuția)