Incetarea unui contract poate avea loc:
- prin expirarea termenului pt. care a fost incheiat
- prin reziliere in caz de neexecutare culpabila a obligatiilor de catre una din parti
- prin denuntare unilaterala (trebuie prevazuta expres in contract aceasta posibilitate, cu acordarea unui termen de preaviz)
- prin acordul partilor.
Efectele contractului se mai pot produce si dupa incetarea contractului prin vreunul din modurile indicate mai sus, de exemplu, daca dupa rezilierea contractului (deci dupa incetarea executarii lui) una din parti mai datoreaza inca celeilalte bani sau alte prestatii, care au devenit scadente pana la data incetarii contractului.
Rezilierea reprezinta una dintre modalitatile de incetare a contractului sinalagmatic, cea mai cunoscuta populatiei fara studii juridice, fapt care o face sa fie des confundata cu un alt caz de incetare a aceluiasi contract, rezolutiunea. Exista chiar si destui practicieni ai dreptului care confunda cele doua institutii. Rezilierea este sanctiunea aplicata neexecutarii culpabile a unui contract cu executare succesiva si consta in desfiintarea pentru viitor a acestuia, fara a afecta in vreun fel prestatiile efectuate pana la momentul rezilierii. Rezolutiunea pune partile contractante in situatia anterioara incheieri contractului, fiecare parte restituindu-i celeilalte prestatiile efectuate.
Fata de cele doua modalitati de incetare a unui contract, ambele reprezentand sanctiuni pentru neexecutarea culpabila, acordul partilor contracante pentru incetarea contractului reprezinta modalitatea cea mai "pasnica", si, nu reprezinta acelasi lucru.
Cu respect,
Av. D. Tocea
Reziliere contract
adisss
Buna ziua,
Subiectul meu se refera la rezilierea unui contract intre o persoana fizica si o societate prestatoare de servicii (livrare si montare de geamuri ... (vezi toată discuția)