avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... caut urgent o lamurire
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

caut urgent o lamurire

:(...nu pot sa inteleg de ce in cazul contracului de intretinere si al celui de renta viagera se mentioneaza despre rezolutiune.... de ce nu e vorba de reziliere, daca ele sunt contracte cu executare succesiva? cumva are legatura cu faptul ca sunt contracte aleatorii sau cum??:(( oricat as incerca sa inteleg... nu-mi iese...#-o
Cel mai recent răspuns: ramunna , utilizator 19:17, 7 Februarie 2011
Buna ziua !
Spre deosebire de rezoluţiune, rezilierea face să înceteze efectele contractului numai pentru viitor lăsând neatinse prestaţiile care au fost făcute anterior rezilierii, ea aplicându-se în cazul neexecutării unor contracte cu execuţie succesivă. De exemplu în cazul contractului de închiriere dacă la un moment dat una din părţi nu-şi mai execută obligaţiile, celalată parte va putea cere rezilierea lui, fără ca aceasta să aibă vreo influenţă asupra a tot ce s-a executat până atunci.
Pe alta parte va sfatuiesc sa intrebati si pe cel / cea care mentioneaza despre....
Cu stima !
anamaria.minea a scris:

:(...nu pot sa inteleg de ce in cazul contracului de intretinere si al celui de renta viagera se mentioneaza despre rezolutiune.... de ce nu e vorba de reziliere, daca ele sunt contracte cu executare succesiva? cumva are legatura cu faptul ca sunt contracte aleatorii sau cum??:(( oricat as incerca sa inteleg... nu-mi iese...#-o


Rezilierea se aplica numai in cazul in care ambele obligatii au caracter succesiv. In cazul celor 2 contracte, numai obligatia uneia dintre parti se executa succesiv(cea a debirentierului, respectiv intretinatorului). Obligatia creditrentierului si a intretinutului se executa imediat. De aceea va interveni rezolutiunea si nu rezilierea.
Raspunsul ti-l da Boroi : In materia contractului de intretinere, neexecutarea culpabila a obligatiei de intretinere atrage ca sanctiune rezolutiunea iar nu rezilierea deoarece aceasta din urma presupune ca oblugatiile ambelor parti contractante sa aiba caracter succesiv, ceea ce nu se intampla in cazul contr de intretinere, deoarece transferul dreptului de la creditorul intretinerii la debitorul acesteia se produce UNO ICTU, in caz de neexecutare culpabila, contractul de intretinere se desfiinteaza si bunul sau alta prestatie se redobandeste cu efect retroactiv iar imprejurarea ca nu se restituie valoarea intretinerii prestate si contravaloarea folosintei bunului se justifica prin caracterul aleatoriu al contractului. De asemenea, si in cazul contractului de renta viagera, sanctiunea este rezolutiunea iar nu rezilierea, precum si in cazul altor contracte sinalagmatice in care obligatia uneia dintre parti presupune o singura prestatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract de intretinere Laur68 Laur68 se poate rezilia contractul de intretinere prin notariat, cu acordul ambelor parti? sau este nevoie ca intretinutul sa apeleze la instanta judecatoreasca? eu ... (vezi toată discuția)
Reziliere notariala contract vanzare-cumparare uri uri In ce conditii se poate rezilia la notar un contract vanzare-cumparare, cu clauza de intretinere, constand intr-o suma lunara pe care vanzatorul urma sa o ... (vezi toată discuția)
Modificrea contractului de renta viagera liliana v liliana v se poate modifica un contract de renta viagera in contract de intretinere? sau cum se poate anula acest contract de renta viagera. ma intereseaza pentru ca ... (vezi toată discuția)