avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PROCEDURA DE CONCEDIERE CORECTA -ART.65
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PROCEDURA DE CONCEDIERE CORECTA -ART.65

Buna ziua.Sunt la inceput de drum si ma confrunt cu urmatoarea problema:
-as dori sa trimit in somaj cateva persoane si vreau sa fac toate documentele necesare si sa fie si corecte.
-Am facut decizia adunarii generale a asociatilor -hotarare prin care s-a luat decizia restangerii si reorganizarii activitatii societatii datorita dificultatilor financiare si a crizei economice prin care trece firma.S-a hotarat ca in anumite compartimente sa se reduca nr.de angajati existenti.(Mentionez ca acest numar nu depaseste procentu de 10% -pentru a ne afla in situatia unei concedieri colective).
Am redactat hotararea.si pe baza listei, am facut notificari salariatilor respectivi ca incepand cu data de ......se afla in perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare
ca urmare a restrangerii activitatii.Dupa ce expira preavizul le redactez salariatilor decizii individuale de incetare cu art 65 (1)-pentru a-i trimite in somaj.
La itm cand am intrebat nu prea m-au lamurit.nu prea stiau nici ei, cred.
Unii mi-au spus ca trebuia sa le prezint salariatilor o lista cu locuri vacante in unitate si ca trebuia sa specific in -notificarea de preaviz pe langa faptul ca se restrange activitatea si se reorganizeaza si faptul ca i se ofera un anumit post -care poate fi si de necalificat (si care logic nu il am sau nu este conform studiilor cum poti propune unui economist sa fie necalificat).
Si persoana respectiva sa scrie pe notificare ca refuza postul respectiv.Automat de a doua zi urmand sa curga preavizul de 20 de zile lucratoare.
Eu una nu mai inteleg#-o
Credeam ca acea lista si propunere se face la concedieri colective....este valabila si pentru cele individuale?
Si inca ceva...mi-au mai spus ca trebuie sa treaca 30 de zile calendaristice de la adoptarea hotarii generale, pentru a dispune noi concedieri individuale ? adica sa nu apara ca fiind concediere colectiva?
Cum se calculeaza termenu de 30 de zile calendaristice ? de la data hotarii, de la data primei notificari sau de la data primei decizii de concediere.#-o:((
Va multumesc anticipat, pentru rabadarea acordata cand si pentru sfaturile pe care mi le puteti da si care imi vor fi de ajutor.
Astept un raspuns din partea dumneavoastra urgent.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:24, 14 Iulie 2010
as fii fost de acord cu o perioada de doar 9 luni de zile B-)
Un post restructurat poate fi reinfiintat de catre angajator ... legea nu prevede un anumit termen in care nu este posibila reinfiintarea unui post care a fost restructurat ca urmare a unei concedieri individuale.
ctynn a scris:

as fii fost de acord cu o perioada de doar 9 luni de zile B-)


1. Nici cu asta nu sunt de acord pentru ca in Codul muncii nu se specifica faptul ca posturile sunt "blocate" timp de 9 luni.
2. Codul muncii spune, in art.72, ca (in cazul concedierilor colective) nu se pot face noi angajari pe acele posturi. Intai in cheama pe cei concediati si, daca mai raman locuri, face si alte angajari:
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3) Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, prevazuta la alin. (2), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
(4) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu isi manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
hmm interesant ori daca posturile sunt desfiintate cum mai pot fii ele blocate atat timp cat acestea nu mai exista !?:oops:
ctynn a scris:

hmm interesant ori daca posturile sunt desfiintate cum mai pot fii ele blocate atat timp cat acestea nu mai exista !?:oops:

1. Nu este vina mea ca nu ati observat ghilimelele de la "blocate"!
2. Explicatiile le cereti legiuitorului.
3. Este foarte greu de inteles daca nu ati lucrat in domeniul resurselor umane si nu aveti experienta necesara. ;)

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva adelina20001 adelina20001 BUna ziua! Cum se interpreteaza corect art.68 din Codul Muncii? Art. 68 (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala danares danares In cazul concedierilor individuale, restructurarea posturilor, dupa ce perioada am voie sa reinfiintez aceleasi posturi. Este firma obligata sa reangajeze ... (vezi toată discuția)
Somaj sau demisie Florentina85 Florentina85 Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ... (vezi toată discuția)