avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj sau demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj sau demisie

Salut.Am si eu o intrebare si sper sa fiu cat mai explicita.L mine la firma s-au facut restructurari si astfel s-au trimis in somaj mai multi angajati...eu am ramas dar fiindca am preluat si atributiile celorlalti am decis sa renunt...era vorba ca voi fi trimisa si eu in somaj ramanand singurul reprezentant al firmei...dar acuma ma obliga sa imi dau demisia motivul fiind ca nu ma poate trimite in somaj fiindca nu ar mai putea angaja pe altcineva 6 luni de zile...este adevarat?..si daca da at imi ramane din pacate varianta sa imi dau demisia cu preaviz de 15 zile lucratoare...in per de preaviz cat trebuie sa lucrez 8 ore sau 4 ore?As fi f recunoscatoare daca as primi un rasp...Ms mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 11 Decembrie 2013
1. Daca va dati demisia preavizul este de 15 zile calendaristice, iar in perioada de preaviz programul este 8 ore/zi. De asemenea, încetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

2. Daca va concediaza pentru desfiintarea postului, atunci preavizul este de 20 zile lucratoare. In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

3. Interdictia de angajare este prevazuta numai pentru concedierile colective ,nu si in cazul concedierilor individuale.
Ei nu ma concediaza pentru desfintarea postului..ci doar fiindca eu am fost in concediu medical si mi-au gasit un inlocuitor si eu nu vroiam sa imi dau demisa vroiam sa ma dea ei afara ca sa beneficiez de somaj dar sefa mea zice ca nu se poate
Ca sa beneficiati de somaj ar trebui ca raportul de munca sa inceteze pentru motive neimputabile salariatului ... demisi nu va da dreptul sa beneficiati de somaj.
Florentina85 a scris:

dar acuma ma obliga sa imi dau demisia motivul fiind ca nu ma poate trimite in somaj fiindca nu ar mai putea angaja pe altcineva 6 luni de zile...este adevarat?..


Daca este sau nu concediere colectiva, deduceti dvs. din textul legi, Codul Muncii:
SECTIUNEA 5 - "Concedierea colectivă. Informarea
Art. 68. [definiţia legală a concedierii colective]
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

Cat despre perioada cat nu mai are voie sa faca alte angajri pe posturile respective, alte persoane decat fostii salariati:

Art. 72. [noi angajări după concedierea colectivă]
(1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) În situaţia în care în această perioadă se reiau activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligaţia de a transmite salariaţilor care au fost concediaţi o comunicare scrisă în acest sens şi de a-i reangaja pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, fără examen sau concurs ori perioadă de probă.
(3) Salariaţii au la dispoziţie un termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data comunicării angajatorului, prevăzută la alin. (2), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la locul de muncă oferit.
(4) În situaţia în care salariaţii care au dreptul de a fi reangajaţi potrivit alin. (2) nu îşi manifestă în scris consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3) sau refuză locul de muncă oferit, angajatorul poate face noi încadrări pe locurile de muncă rămase vacante.


Daca vreti sa beneficiati de somaj pana ve gasiti de lucru, nu va dati demisia,
Lasati-o pe seaf dvs sa actioneze si dvs ,mergeti la serviciu in continuare,

dupa acumati citit mai sus doar in cazul concedierilor colective este aplicabila acea preveder:
(1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
Ori la dvs nu este cazul de asa ceva.

Deci ati putea sa ii aratati ca nu o opreste nimeni sa angajeze ulterior pe cine doreste si cand doreste.

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva sau nu RAMONICI RAMONICI Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Societatea la care lucrez este nevoita sa faca concedieri. Daca se vor concedia 9 angajati cu art 65 alin 1 si 5 ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala danares danares In cazul concedierilor individuale, restructurarea posturilor, dupa ce perioada am voie sa reinfiintez aceleasi posturi. Este firma obligata sa reangajeze ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala ContSters109723 ContSters109723 Am fost informata in baza unei decizii(preaviz) din data de 17.07.09 (cand eram in CO)ca postul ocupat a fost desfiintat in urma unei Hotarari, din motive ... (vezi toată discuția)