avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONCEDIERE INDIVIDUALA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONCEDIERE INDIVIDUALA

Am fost informata in baza unei decizii(preaviz) din data de 17.07.09 (cand eram in CO)ca postul ocupat a fost desfiintat in urma unei Hotarari, din motive ec.si de reorg; Hotararea.../04.06.09 prin care s-a aprobat desf.unor posturi pana in data de 04.08.09.Dupa terminarea CO am intrat in CM iar pe data de 12.10.09 ma prezint la serviciu si semnez decizia de preaviz de 30 zile lucratoare dupa care mi se face bon de CO cu zile ramase. Pe data de 15.10.09 sunt instiintati restul colegilor ca vor pleca prin CONCEDIERE COLECTIVA fiind incadrati cu mai multe salarii comps.
Este posibil ca si eu sa fiu incadrata in aceasta concediere colectiva?
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 10:49, 30 Octombrie 2009
Faptul ca sunteti sau nu incadrata in "plutonul" copncedierilor colective nu conteaza.
Veti beneficia de aceleasi drepturi ca si colegii dvs.
Si ma gandesc aici la salariile compensatorii, la preaviz, la dreptul dvs de a lucra numai 4 ore/zi dar sa fiti platitia ptr 8 ore/zi.
Si, evident, la dreptul dvs de a va inscrie la somaj.
"Art. 68. - (1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
Aceasta este definitia cf Codului muncii
Daca va intereseaza datorita salariilor compensatorii, trebuie sa vedeti ce este prevazut in CCM la nivel de unitate, daca exista unul
Preavizul trebuia sa fie de 20 de zile lucratoare
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
titiana, utilizator
Codul muncii defineste prin art. 68 alin (1) ce inseamna concediere colectiva:

Art. 68. [definiţia legală a concedierii colective]
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

Dar exista si o specificitate care poate avea caracter extinctiv sau restrictiv a lin (1) si aceasta este mentionata la alin (2) din acelasi articol respectiv :


(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

In opinia mea, avand in vedere ca dumneavoastra va inceteaza CIM intr-un interval de 30 de zile cu a colegilor dumneavoastra care sunt concediati colectiv, in virtutea prevederilor extinctive ale art. 68 alin (2) din Codul Muncii si dumneavoastra trebuie sa beneficiati de aceleasi prevederi referitoare la concedierea colectiva. Fac aceasta afirmatie deoarece concedierea efectiva are loc la data incetarii CIM si nu la data emiterii deciziei de concediere. In aceasta perioada raporturile dumneavoastra contractuale cu angajatorul au existat dar au fost suspendate ca urmare a starii de incapacitate temporara de munca a dumneavoastra.

Nu va ramane decat sa aduceti la cunostinta acest fapt angajatorului si acesta sa procedeze in consecinta. In caz contrar va puteti adresa instantei.
faceti o adresa prin care solicitati acordarea salariilor compensatorii, cu argumentatia de mai sus.Daca nu se rezolva nimic , adresati-va instantei( Tribunalului din raza caruia domiciliati)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii-concediere,salarii diaconu adriana diaconu adriana In conditiile in care am semnat preavizul pentru desfacerea CIM din motive de reorganizare si conf art.x din Contractul Colectiv de Munca(concediere ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva si individuala OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI daca se anuta o concediere colecva mai intai la sindicat apoi la ITM , respectand toate regulile in acest sens MAI POATE agajatorul concedia personal conform ... (vezi toată discuția)
Concediere cu art 65 alin1 loredanaelena loredanaelena va rog sa-mi spuneti daca e corect ca seful meu sa concedieze personal(este de acord ca acestia sa ia somaj)daca nu are platit la stat darile catre somaj ... (vezi toată discuția)