avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva sau nu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva sau nu

Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Societatea la care lucrez este nevoita sa faca concedieri. Daca se vor concedia 9 angajati cu art 65 alin 1 si 5 angajati cu acordul partilor sau demisie se mai considera concediere colectiva sau nu. Avem si angajati pensionari la limita de varsta si unii pe caz de boala dar cu drept de munca 4 ore , acestia pot beneficia de somaj? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:50, 1 Martie 2009
Cati angajati are societatea in total?
Prin concediere colectiva se inteLege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, dispusa din unul sau mai multe motive dintre cele prevazute la art. 65 alin. (1), a unui numar de:
a) cel putin 5 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati
La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.
Societatea are 24 de salariati. Stiam ca daca se concediaza 10 salariati este concediere colectiva, dar cred ca nu sunt la curent cu modoficarile. Dar cei care isi dau demisia se vor lua in calcul la stabilirea faptului daca e vorba de concediere colectiva sau nu?
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 68. - (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Cei care si-au dat demisia nu vor intra in calcul pentru stabilirea concedierii colective.

Alte discuții în legătură

Concediere babaangi babaangi Buna ziua! Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare. Unitatea are incadrati 40 de salariati. Poate concedia singular - temporar - 9 salariati pentru 4-5 luni de ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare salariati eleodor-popescu eleodor-popescu care este numarul maxim de salariati care poate fi disponobilizat pentru a nu fi considerata disponibilizare colectiva? (vezi toată discuția)
Închidere activitate - concediere colectiva Cristinaiatan Cristinaiatan Suntem o firma mică și am dispus închiderea activității punctului de lucru. Dacă numărul total al angajaților este de 4 și sunt acestia sunt ... (vezi toată discuția)