avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Buna ziua!
Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare. Unitatea are incadrati 40 de salariati. Poate concedia singular - temporar - 9 salariati pentru 4-5 luni de zile (timpul friguros)? Daca puteti sa-mi precizati si prevederea legala.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:57, 24 Octombrie 2011
1. Din Codul muncii:

Art. 68
(1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

2. Asadar daca veti concedia numai 9 salariati, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, va fi vorba de concediere individuala.
babaangi a scris:

Buna ziua!
Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare. Unitatea are incadrati 40 de salariati. Poate concedia singular - temporar - 9 salariati pentru 4-5 luni de zile (timpul friguros)? Daca puteti sa-mi precizati si prevederea legala.
Multumesc!


In acest caz este va fi vorba despre o concediere individuala , art.65 C.mun. ..deoarece nu se incadreaza intr-o concediere colectiva ... Concedierea este colectivă atunci când într-o perioadă de 30 zile calendaristice, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, sunt concediaţi cel puţin 10 salariaţi dacă angajatorul are între 21 şi 99 salariaţi, cel puţin 10% din salariaţi dacă angajatorul are între 100 şi 299 salariaţi, sau cel puţin 30 salariaţi dacă angajatorul are cel puţin 300 de salariaţi.

Insa trebuie sa aveti in vedere si prevederile art.68 alin.2 C.mun. care dispun ca , la stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Închidere activitate - concediere colectiva Cristinaiatan Cristinaiatan Suntem o firma mică și am dispus închiderea activității punctului de lucru. Dacă numărul total al angajaților este de 4 și sunt acestia sunt ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva apetra apetra exista un procent din nr total de salariati disponibilizati peste care daca se trece intram la categoria concediere colectiva? reglementare? (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau individuala apetra apetra in cazul unei societati cu 250 angajati, daca se intentioneaza concedierea in cursul unei luni a 30 angajati este concediere colectiva sau individuala in cazul ... (vezi toată discuția)