trebuie sa deschid succesiunea dupa decesul tatalui meu care s-a petrecut acum 4 ani. la masa succesorala am un teren agricol si doua depozite bancare. dupa discutii cu mama mea si fratele meu am cazut de comun acord ca terenul agricol sa se imparta intre mine si fratele meu iar cele doua depozite sa bancare sa fie trecute pe numele mamei, mama o sa dea o declaratie notariala de renuntare la partea ei de teren. din informatiile de pe diverse forumuri am inteles ca prin introducerea actiunii in instanta ne-ar costa mai putin decat prin notariat. intrebarea este daca succesiunea la notariat are aceeasi "putere juridica"cu succesiunea facuta in instanta . care este de preferat? prin notariat am inteles ca ar costa f f mult. unele pareri sint ca in instanta nu ajungi decit daca nu se inteleg mostnitorii, dar daca noi ne intelegem putem face succesiunea in instanta? unii spun ca la notariat trebuie sa vii cu martori sa confirme ca esti fiul/fiica sotului supravietuitor, mi se pare o timpenie , mai bine vii direct cu rezultatul ADN-ului decit sa cari vecinii pe la notariat.#-o
Buna seara !
Se spun multe .... insa ... succesiunea notariala este tot atat de legala ca si cea efectuata in instanta . Nimic nu va impiedica sa va adresati direct cu actiune in instanta prin care daceti succesiunea si iesiti din indiviziune , daca taxele notariale sunt mai mari si , in situatia dvs. este de preferat chiar aceasta varianta . Acea vorba cu martor pt dovedirea calitatii de fiu este un banc cred ...:D
:)
buna seara.
aveti 2 posibilitati;
-dezbaterea pe cale notariala
-dezbaterea pe cale de instanta.
nu este obligatoriu sa treceti mai intai pe la notar pentru ca ulterior sa mergeti la instanta.
puteti alege direct aceasta cale, iar la primul termen de judecata depuneti o tranzactie care sa consfinteasca invoiala partilor.
buna seara, multumesc ptr raspuns. cheastia cu chematul martorilor nu este banc, mi-au povestit-o doua 'surse'de incredere, diferite, cu acelasi continut. acelasi lucru l-am crezut si eu ca este banc cu chemarea martorilor dar chiar asa s-au petrecut lucrurile. citez din ce s-a intimplat la notariat: i-au chemat pe rind pe mostenitori , 4 frati, cu cite 3 martori, si intrebarea a fost aceeasi adresata martorilor: il cunosti pe X-ulescu? este copilul lui Y-cescu? ce ne puteti spune despre relatiile de familie? sa innebunesti, nu alta.asta banc!
nu este niciun banc.
este un mijloc de proba.
noatrul nu are de unde sa stie ca dvs ati declarat toti mostenitorii si nu ati omis vreunul.
de asta solicta audierea martorilor care nu trebuie sa fie rude cu defunctul.