avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune in instanta sau la notariat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune in instanta sau la notariat

trebuie sa deschid succesiunea dupa decesul tatalui meu care s-a petrecut acum 4 ani. la masa succesorala am un teren agricol si doua depozite bancare. dupa discutii cu mama mea si fratele meu am cazut de comun acord ca terenul agricol sa se imparta intre mine si fratele meu iar cele doua depozite sa bancare sa fie trecute pe numele mamei, mama o sa dea o declaratie notariala de renuntare la partea ei de teren. din informatiile de pe diverse forumuri am inteles ca prin introducerea actiunii in instanta ne-ar costa mai putin decat prin notariat. intrebarea este daca succesiunea la notariat are aceeasi "putere juridica"cu succesiunea facuta in instanta . care este de preferat? prin notariat am inteles ca ar costa f f mult. unele pareri sint ca in instanta nu ajungi decit daca nu se inteleg mostnitorii, dar daca noi ne intelegem putem face succesiunea in instanta? unii spun ca la notariat trebuie sa vii cu martori sa confirme ca esti fiul/fiica sotului supravietuitor, mi se pare o timpenie , mai bine vii direct cu rezultatul ADN-ului decit sa cari vecinii pe la notariat.#-o
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:35, 14 Iulie 2010
buna ziua .
tranzactie - intelegere scrisa privind partajarea bunurilor care compun masa succesorala .
1. prin notariat se poate dezbate succesiunea, dar va trebui sa achitati impozitul de 1% calculat la valoarea masei succesorale .
2. succesiunea se poate dezbate si prin instanta . avantajul il reprezinta faptul ca, daca depuneti tranzactie de partaj, vi se restituie integral taxa achitata .
nu este asa de complicat ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune- termen, costuri, variante in cazul intelegerii mostenitorilor marana_2014 marana_2014 1. care este termenul pana la cere se paote deschide succesiune? (deces in iulie 1995) 2. care este taxa de succesiune (presupun ca este procent) ? 3. daca ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 2 parinti matei iuliana matei iuliana buna ziua, ma numesc Iuliana si mai am inca trei frati, mama noastra a decedat in urma cu 14ani si tata nu a vrut sa faca succesiunea. In data de 6 noiembrie ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire vasilepop vasilepop buna ziua! mama mea mai are un frate si o sora.in urma mortii ambilor bunici a ramas o casa cu 3 camere , o bucatarie interioara si una exterioara plus ... (vezi toată discuția)