avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Competenta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Competenta

Un militar a savarsit o infractiune militara pentru care este cercetat in stare de libertate numai ca in timpul liber a savarsit o infractiune silvica.
Se poate dispune arestarea si daca da de catre ce instanta cea civila sau militara ?
Infractiunea silvica se afla deocamdata in cercetarea politiei daca dupa terminarea cercetarilor politia va dispune trimiterea in judecata ce instanta va fi competenta sa judece cauza cea civila sau militara ?
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 08:00, 14 Iulie 2010
depinde , daca se va considera ca exista conexitate inntre infractiunile comise , judecata pentru cea ce-a doua infractiune ar reveni instantei mai intai sesizate, respectiv instanta militara. Insa este putin probabil.
Conform art. 35 C. pr. pen, In caz de indivizibilitate sau conexitate, daca competenta in raport cu diferitii faptuitori ori diferitele fapte apartine, potrivit legii, mai multor instante de grad egal, competenta de a judeca toate faptele si pe toti faptuitorii revine instantei mai intai sesizate, iar daca competenta dupa natura faptelor sau dupa calitatea persoanelor apartine unor instante de grad diferit, competenta de a judeca toate cauzele reunite revine instantei superioare in grad.

(2) Daca dintre instante una este civila, iar alta militara, competenta revine instantei civile.

(3) Daca instanta militara este superioara in grad, competenta revine instantei civile echivalente in grad cu instanta militara.

(4) Competenta de a judeca cauzele reunite ramane dobandita instantei, chiar daca pentru fapta sau pentru faptuitorul care a determinat competenta acestei instante s-a dispus disjungerea sau incetarea procesului penal ori s -a pronuntat achitarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conexare/reunire dosare penale clr2607 clr2607 Avem 2 dosare penale.Ambele sunt in prima instanta(fond)la tmb.La un moment dat se cere conexarea/reunirea lor(........mentionez ca ambele au fost ... (vezi toată discuția)
Ordonata de conexare-art.34 c.p.p. romanu23 romanu23 Cine poate dispune conexarea a doua cauze, atunci cand exista conexitate conform art.34 C.p.p.? (vezi toată discuția)
Cercetare penalã: extindere și conexare elenamarta elenamarta Care este diferența între conexarea dosarelor penale și extinderea cercetării penale? În ce art. din CPP sunt prevăzute, sau ... (vezi toată discuția)