avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ordonata de conexare-art.34 C.P.P.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ordonata de conexare-art.34 C.P.P.

Cine poate dispune conexarea a doua cauze, atunci cand exista conexitate conform art.34 C.p.p.?
Cel mai recent răspuns: Krissia . , Alte profesii 23:32, 6 August 2012
COD PROCEDURA PENALA

Capitolul I
FELURILE COMPETENŢEI

Secţiunea III
Competenţa în caz de indivizibilitate şi conexitate

Art. 34

Cazurile de conexitate

Este conexitate:

a) când două sau mai multe infracţiuni sunt săvârşite prin acte diferite, de una sau de mai multe persoane împreună, în acelaşi timp şi în acelaşi loc;

b) când două sau mai multe infracţiuni sunt săvârşite în timp ori în loc diferit, după o prealabilă înţelegere între infractori;

c) când o infracţiune este săvârşită pentru a pregăti, a înlesni sau a ascunde comiterea altei infracţiuni, ori este săvârşită pentru a înlesni sau a asigura sustragerea de la răspundere penală a făptuitorului altei infracţiuni;

d) când între două sau mai multe infracţiuni există legătură şi reunirea cauzelor se impune pentru o bună înfăptuire a justiţiei.


Capitolul I
FELURILE COMPETENŢEI

Secţiunea III
Competenţa în caz de indivizibilitate şi conexitate

Art. 35

Competenţa în caz de indivizibilitate sau conexitate

În caz de indivizibilitate sau conexitate, dacă competenţa în raport cu diferiţii făptuitori ori diferitele fapte aparţine, potrivit legii, mai multor instanţe de grad egal, competenţa de a judeca toate faptele şi pe toţi făptuitorii revine instanţei mai întâi sesizate, iar dacă competenţa după natura faptelor sau după calitatea persoanelor aparţine unor instanţe de grad diferit, competenţa de a judeca toate cauzele reunite revine instanţei superioare în grad.

Dacă dintre instanţe una este civilă, iar alta militară, competenţa revine instanţei civile.

Dacă instanţa militară este superioară în grad, competenţa revine instanţei civile echivalente în grad cu instanţa militară.

Competenţa de a judeca cauzele reunite rămâne dobândită instanţei, chiar dacă pentru fapta sau pentru făptuitorul care a determinat competenţa acestei instanţe s-a dispus disjungerea sau încetarea procesului penal ori s-a pronunţat achitarea.

Tăinuirea, favorizarea infractorului şi nedenunţarea unor infracţiuni sunt de competenţa instanţei care judecă infracţiunea la care acestea se referă, iar dacă competenţa după calitatea persoanelor aparţine unor instanţe de grad diferit, competenţa de a judeca toate cauzele reunite revine instanţei superioare în grad.
Codul de procedură penală actualizat prin:

Legea 356/2006 - pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi din 21 iulie 2006, Monitorul Oficial 677/2006;

Legea 281/2003 - privind modificarea şi completarea Codului de procedură penală şi a unor legi speciale din 24 iunie 2003, Monitorul Oficial 468/2003;


Capitolul I
FELURILE COMPETENŢEI

Secţiunea III
Competenţa în caz de indivizibilitate şi conexitate

Art. 36

Instanţa competentă a hotărî reunirea cauzelor

Reunirea cauzelor se hotărăşte de instanţa căreia îi revine competenţa de judecată, potrivit dispoziţiilor art. 35.

În cazul prevăzut în art. 35 alin. 3, reunirea cauzelor se hotărăşte de instanţa militară, care trimite dosarul instanţei civile căreia îi revine competenţa.
Codul de procedură penală actualizat prin:

Legea 356/2006 - pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi din 21 iulie 2006, Monitorul Oficial 677/2006;


Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
Krissia ., Alte profesii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conexare/reunire dosare penale clr2607 clr2607 Avem 2 dosare penale.Ambele sunt in prima instanta(fond)la tmb.La un moment dat se cere conexarea/reunirea lor(........mentionez ca ambele au fost ... (vezi toată discuția)
Competenta ContSters146145 ContSters146145 Un militar a savarsit o infractiune militara pentru care este cercetat in stare de libertate numai ca in timpul liber a savarsit o infractiune silvica. Se ... (vezi toată discuția)
Cercetare penalã: extindere și conexare elenamarta elenamarta Care este diferența între conexarea dosarelor penale și extinderea cercetării penale? În ce art. din CPP sunt prevăzute, sau ... (vezi toată discuția)