avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Divorþul poate fi pronunþat ºi numai pe baza ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Divorþul poate fi pronunþat ºi numai pe baza acordului ambilor soþi, fãcut prin instituþia medierii

ªi persoanele cu zeci de ani de căsătorie în spate din care au rezultat copii minori vor putea beneficia, în scurt timp, de instituţia medierii. În esenţă, aceasta este principala modificare propusă de Ministerul Justiţiei (MJ) în materia desfacerii căsătoriilor.În pachetul de proiecte de acte normative supranumit "Legea micii reforme", în urma dezbaterii publice, MJ a operat unele modificări, ce au fost anunţate ieri de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în esenţă, şi de secretarul de stat Lidia Barac, pe larg.=D>
Ce parere aveti de asta?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 19:51, 21 Iulie 2010
O solutie pacifista care poate pune capat certurilor,scandalurilor si acuzatiilor in salile de judecata.Traume mai mici pentru familiile care doresc sa divorteze si probabil practici birocratice mult mai reduse.
Pe scurt, o propunere foarte buna din punctul meu de vedere.:)
L.C.
si in instanta un proces de divort prin acord dureaza mai putin decat la mediere,,,de ce?
1) mediatorul are obligatia sa trimita mai departe actele la instanta pentru desfacerea casatoriei, doar instanta se pronunta
2) la primul termen in instanta se desface casatoria
Eeeiii... si cum se vor intelege parintii in privinta incredintarii copiilor minori?
Avocatii stiu cel mai bine cat de "crunte" sunt "razboaiele" in aceasta materie... Si, apoi, doi soti (si parinti ai unor copii inca minori) care se gandesc la binele copiilor se pot intelege si in fatza instantei...
Deocamdata... autoritatea tutelara trebuie sa se pronunte - fie ca intelegerea intre parinti este la mediator fie ca e in instanta... Poate ar fi bine ca macar "amestecul" autoritatii tutelare sa fie exclus cand intelegerea se face in fatza mediatorului.
Mai apoi... tot instanta e aceea care se pronunta asupra intelegerii cu privire la incredintarea minorilor... "luand act si de intelegerea partilor" - dar judecatorul tot trebuie sa isi formeze "propria convingere" ca interesul minorului este protejat - aici intervine autoritatea tutelara...

E mai scurt procesul? Sigur - conditia de baza fiind ca parintii / sotii sa se lase convinsi ca o intelegere e benefica si pentru ei si pentru copiii lor... Dar, cum mai intrebam si cu alta ocazie: ce ne facem cu cei care doresc ca tatal - in general - sa-si vada copilul cat mai rar dupa divort? Si nu vor sa cedeze deloc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2010
trope_doi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medierea: desfacerea casatoriei si incredintare minor trope_doi trope_doi Cautand o anumita hotarare judecatoreasca am “rascolit” Google si am “descoperit” o sentinta in care doi adulti – prin mediere ... (vezi toată discuția)
Divort prin mediere cu probleme andrufl andrufl Buna ziua! Eu si sotul meu am hotarat de comun acord sa divortam. Avem un copil minor, asa ca ne-am dus la un mediator, sperand sa trec mai usor peste ... (vezi toată discuția)
Actele necesare pentru introducerea unei actiuni de divort P.F.A. HERMAN DAN P.F.A. HERMAN DAN Buna ziua, Ptr deschiderea actiunii de divort ce acte ar trebui sa prezint ? Cam cat ar dura pana la pronuntarea divortului daca suntum de acord cu toate ... (vezi toată discuția)