avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea: desfacerea casatoriei si incredintare minor
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea: desfacerea casatoriei si incredintare minor

Cautand o anumita hotarare judecatoreasca am “rascolit” Google si am “descoperit” o sentinta in care doi adulti – prin mediere – au ajuns la consens in ceea ce priveste desfacerea casatoriei si incredintarea minorului…

Cei doi au ajuns la intelegere astfel: mamei ii va fi incredintat copilul si ea… nu pretinde “pensie de intretinere” deoarece tatal s-a angajat sa contribuie la cheltuieli… Iar mama se angajeaza sa nu restrictioneze intalnirile intre copil si tatal sau… Adica, sa ii permita acestuia sa-si petreaca timpul cu minorul si sa-l viziteze neconditionat…

S-ar putea spune ca e un “succes” al… medierii… Dar, de fapt, succesul este al celor doi adulti; nu? Daca ei nu dovedeau maturitate ajungeau sa se certe ca cei mai multi… Dar - cum ar spune scepticii: nu-i timpul pierdut. Cu sau fara acest acord de mediere cei doi ar putea ajunge, din nou, in fatza instantei pentru… stabilire program de vizitare.

Ceea ce nu a luat in considerare (desi era trecut in acord) instanta care a dispus desfacerea casatoriei a fost “acordul partilor” in privinta desfacerii casatoriei deoarece in legislatia romaneasca divortul prin acord se dispune numai daca nu exista copii minori… O chestiune care e destul de… ciudata - ca si cum doi adulti nu se pot pune de acord cu divortul daca au copii… ca si cum trebuie sa existe “o culpa”…

Nu am, neaparat, intrebari, dar: medierea, de fapt, nu i-a scapat pe acesti justitiabili de a ajunge in fatza instantei… Si, nu acesta ar fi scopul medierii (printre altele, probabil): de a “micsora” numarul cauzelor aflate pe rolul instantelor?

Celeritatea, da, s-ar spune ca e dovedita – pana la proba contrara…
Cei doi ar fi putut la fel de bine sa se inteleaga in privinta incredintarii copilului si fara un mediator. Totul este sa-si doreasca aceasta…
Mi se pare ca sunt… cheltuieli mai mari cu aceasta mediere - mai ales cand, oricum, trebuie sa ajunga justitiabilii in instanta (in multe cazuri). Taxa de timbru pentru divort e 39 de lei… Mediatorul cat i-o fi costat? ;)
Existenta unui Certificat de casatorie confera titularilor drepturi in plus, pe care nu le-ar avea in lipsa acestuia, responsabilitati, dar si... necazuri.
Se spune ca un copil in viata unui cuplu este un liant, sudura cu care eu nu sunt de acord. Trainicia unui cuplu este data de capetele celor doi soti.
Cu multi ani in urma, o buna amica imi cere un sfat. Urmare a casatoriei trebuia sa predea un apartament si nu stia ce sa faca pentru a nu-l pierde. Am intrebat-o in ce relatii este cu sotul. Dupa ce mi-a spus ca sunt in al noualea cer, i-am spus sa divorteze. Si astazi sunt fericiti, dar dupa '89 si-au vandut apartamnetul si s-au recasatorit.

In concluzie: divortul "prin acordul partilor", nu este intotdeauna... divort.

Am banuit ca se poate chestia cu acordul partilor, chiar daca exista copii minori desi nu am practicat-o.
Se pare ca sunt instante care pe baza interogatoriului ( din oficiu in cauza respectiva) s-a dispus desfacerea casatoriei si incredintarea minorului, fara audierea de martori.
Prin urmare, in fata instantei, daca sotii se inteleg se poate sa se rezolve amiabil problema si fara martori chiar daca exista copii minori.
Deci, medierea ar cam fi fara sens.
Doar daca sotii nu se inteleg mediatorul aravea sens pentru a-i convinge...

avocat Claudiu Lascoschi
Acelasi lucru s-ar putea intampla si daca divorteaza din “culpa comuna”… :) Efectele desfacerii casatoriei sunt aceleasi – indiferent care litera din codul familiei este invocata.

Ideea ar fi urmatoarea: nu au nevoie de mediator doi adulti care se inteleg… care inteleg ca nu e cazul sa mai convietuiasca impreuna…
In general, nu au nevoie de mediere adultii care au suficienta intelepciune sa se inteleaga pentru a evita instantele – unde pierd timp si bani.
Medierea nu e utila nici atunci cand o parte vrea si celalalta nu vrea… sa cedeze ceva din pretentii. Ar fi doar bani cheltuiti in plus.

Din aceste motive (si altele) cred ca nu ar fi in regula sa se ajunga la “mediere obligatorie” inainte de a se ajunge la judecata – asa se zvoneste :"> Taxele sunt deja – oricum – prea mari iar obligativitatea medierii ar ingradi si mai mult accesul cetatenilor la justitie.
stimate domnule mediator, cu deosebita stima si respect, fara a va schimba parerea, incerc sa va spun ca modul dv. de a gindi este gresit, mod asemanator cu a altor confrati care isi cauta clienti pe site. consider medierea conflictelor binevenita, in sensul descongestionarii instantelor de judecata de numarul imens de dosare, pe de o parte si,pe de alta parte, rezolvarea unor probleme litigioase mult mai simplu, costuri reduse, ca sa nu mai vorbim de timpul pierdut prin instante, cai de atac ordinare si extraordinare, etc. sa incercam sa gasim partea utila a acestei proceduri si sa nu mai vedem partea goala a paharului... discutii pro si contra, argumentate, poate in privat. cu stima,
Toata stima, @catalin ciobanu, dar nu sunt mediator sunt moderator (in aceasta sectiune a forumului). :) Asadar sunt doar o persoana care intelege rolul medierii dar nu intelege eventualitatea obligativitatii acesteia in toate materiile – inainte de a ajunge in instanta!

Am scris - nu o data: oamenii care se inteleg se descurca si fara mediator (a se vedea tranzactiile, intelegerile); cei care nu se inteleg - cum ar fi doi viitori fosti soti care, fiecare, vor sa li se incredinteze minorul - nu se vor intelege nici in fatza unui mediator! Pentru ca nu vor! Prietenii stiu de ce…
Asadar, acesti doi fosti soti - daca ar fi obligati sa treaca prin procedura medierii - ar cheltui in plus doar pt a indeplini o procedura obligatorie. Ar plati mediatorul - pt ca acesta sa “constate” ca cei doi nu reusesc sa se inteleaga - si tot in instantza ar ajunge, ca si pana acum: cercetarea din partea autoritatii tutelare, martori si multe altele. Altfel spus: in asemenea cazuri (care nu sunt putine) nu se decongestioneaza instantele de judecata de numarul imens de dosare, pe de o parte si,pe de alta parte, rezolvarea unor probleme litigioase mult mai simplu, costuri reduse, ca sa nu mai vorbim de timpul pierdut prin instante, cai de atac ordinare si extraordinare, etc

Exista "intelegeri" intre soti cu privire la incredintarea minorului (intelegeri acceptate de instante), dreptul de vizitare etc fara a fi fost necesara medierea - pur si simplu au fost in cauza oameni maturi care au inteles ca interesul copilului este sa pastreze o legatura stransa cu amandoi parintii si cu rudele pe care le-a cunoscut pana la acea data...

Apoi, permiteti-mi o alta intrebare: de ce sa nu se discute public despre mediere, despre o eventuala obligativitate?

Alte discuții în legătură

Divort amiabil cu un copil minor UrsacheSoare UrsacheSoare buna ziua, pe scurt este vorba despre urmatoarea situatie: eu si sotia mea dorim sa initiem un divort...de ochii lumii, ca sa zic asa, din diverse ... (vezi toată discuția)
Divorþul poate fi pronunþat ºi numai pe baza acordului ambilor soþi, fãcut prin instituþia medierii Nicolae Dediu Nicolae Dediu ªi persoanele cu zeci de ani de căsătorie în spate din care au rezultat copii minori vor putea beneficia, în scurt timp, de instituţia medierii. În ... (vezi toată discuția)
Medierea in cazul unei incredintari minori mihaela2007 mihaela2007 cum se poate apela la mediere?ce inseamna medierea? locuiesc in sectorul 3 buc si sunt in proces cu fostul sot pt incredintare minor.pot apela la ... (vezi toată discuția)