avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie la fondul de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie la fondul de sanatate

As dori sa stiu daca in situatia in care nu mai am serviciu, imi pot plati singura contributia la fondul de sanatate public, pt a beneficia de medicul de familie si de retete compensate.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:38, 14 Iulie 2010
1. Mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate (cu actul de identitate) si incheiati un contract de asigurare.
2. Suma minima pentru care se incheie contractul este de 600 lei (salariul minim brut pe tara) iar contributia lunara este de 10,7% pe luna (64,2 lei).
Cu stima dl. Valeriu.
Trebuie sa platesti retroactiv pe o anumita perioada la momentul incheierii contractului?
(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat:
a) să achite contribuţia legală lunară pe ultimele 6 luni, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere;
Cu respect Trifu
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
Gabriel Trifu, Avocat
Da, se plateste si din urma daca nu a avut calitatea de asigurat (asta cu plata retroactiva este valabila numai la Sanatate). La Pensii si Somaj ,nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate Adi Lungu Adi Lungu Buna ziua. Ce trebuie sa faca o persoana care nu este asigurata, pentru a incheia contract cu una din Case? Pe ce perioada retroactiva trebuie sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Neasigurata hajnitamas hajnitamas Buna ziua Am o problema:eu nu sunt salariata,nici sotul meu nu este asigurat la casa de asigurari.Pot sa-mi platesc contributiile la asigurari sau este ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate chance1 chance1 Buna ziua! Am inteles ca fratele meu (fara loc de munca, care se afla in intretinerea mea)nu poate fi coasigurat in sistemul public de sanatate. Daca ar ... (vezi toată discuția)