avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... asigurare de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

asigurare de sanatate

Buna ziua!
Am inteles ca fratele meu (fara loc de munca, care se afla in intretinerea mea)nu poate fi coasigurat in sistemul public de sanatate. Daca ar vrea sa-si plateasca(sa platesc eu ) contributiile la cass direct la Casa da Sanatate , se poate? Citisem pe undeva ca te obliga sa platesti retroactiv ultimii 5 ani . E adevarat? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: chance1 , utilizator 22:10, 31 August 2013
1. Potrivit art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Asadar, au dreptul sa beneficieze de asigurare fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Prin urmare, fratele dvs nu poate fi coasigurat decat al sotiei sale.

2. Potrivit Legii nr. 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. In cazul in care nu are nici un venit , persoana in cauza se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
Venitul minim asigurat este salariul minim brut pe economie (800 lei, in pezent), iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
IN acest caz, in cazul venitului asigurat egal cu salariul minim brut pe economie contributia este de 44 lei pe luna.


Astfel , fratele dvs va trebui sa mearga la C.J.A.S si sa incheie un contract de asigurare.
Va trebui sa aiba asupra lui actul de identitate si o dovada de la ADm.Fin. ca nu realizeaza venituri.
1. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (800 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 44 lei pe luna.


2. Din Ordinul CNAS 617/2007:

Art. 28.

Persoanele care au obligatia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate pentru a obtine calitatea de asigurat sa achite contributia legala pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale. Contributia în acest caz se calculeaza la salariul minim brut pe tara în vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere. Nivelul majorarilor de intarziere este cel în vigoare la data platii.

Exemplu de calcul pentru aceasta situatie: O persoana avea obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, dar nu a realizat venituri impozabile pe perioada termenului de prescriptie, respectiv pe ultimii 5 ani. La data de 1 august 2007 se adreseaza casei de asigurari de sanatate pentru a obtine calitatea de asigurat. In urma verificarilor casa de asigurari de sanatate constata ca, în termenul de prescriptie, respectiv 1 august 2002-1 august 2007, aceasta persoana nu a realizat venituri impozabile. Pentru a beneficia de pachetul de servicii de baza are obligatia sa plateasca contributia pe 6 luni (1 februarie 2007-31 iulie 2007), calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara în vigoare la data platii, precum şi majorari de intarziere la nivelul în vigoare la data platii. Data de la care incepe sa curga perioada de 6 luni incepe de la data de 1 august 2007. Dupa efectuarea acestei plati persoana în cauza are obligatia platii lunare a contributiei la fond, calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara, daca nu realizeaza venituri impozabile.

Buna seara! Inteleg ca ar fi de platit 6*44=264 lei + majorari. Aveti idee cam cat ar insemna aceste majorari de intarziere? Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate otilia321 otilia321 Buna ziua. In situatia in care o persoana nu are loc de munca este obligata sa faca asigurare de sanatate? Daca da, unde anume? Daca se imbolnaveste mai poate ... (vezi toată discuția)
Cass pe 5 ani in urma?! rozinutza rozinutza vreau sa platesc asigurarea medicala pentru mama mea pentru ca are probleme cu inima si trebuie urgent sa mearga la doctor,dar mi sa zis k trebuie sa platesc ... (vezi toată discuția)
Contributia asig.sanatate genni genni Buna ziua. Cine ma poate ajuta in urm.caz? Un coleg de-al meu este angajat la firma unde lucreaza din august 2012, iar sotia lui este coasigurata intrucat nu ... (vezi toată discuția)