avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj, eliberare acte pt somaj de la firma
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj, eliberare acte pt somaj de la firma

Buna ziua!
Situatia mea arata in felul urmator. Voi solicita ajutorul de somaj, deja de 2 saptamani ma chinui sa dau de administratorul firmei la care am lucrat ca sa imi completeze adeverinta pt somaj, (formularul tip de la AJOFM) dar pentru ca nu raspunde la telefon am trimis mailuri la care nici acum nu a raspuns. Am dat de contabila firmei care a spus ca imi completeaza cu sea mai mare placere daca domnul administrator ii spune sa faca acest lucru, altfel ea nu are voie si sa ma duc eu la sediul firmei sa imi iau numerele de declaratii din fiecare luna ca ea nu completeaza.
Mentionez ca am lucrat la firma respectva 1 an jumate si deci conteaza perioada si acum plec in somaj de la o alta firma unde am lucrat doar 6 luni.Ei au completat formularul intr-o ora. Nu am datorii la firma respectiva nu am nimic.
Din cate stiu este dreptul meu sa imi elibereze astfel de adeverinte.
Ce modalitati am sa il "oblig" - urat spus - sa imi completeze formularul respectiv, ca doar asta nu presupune nimic din partea firmei, este o munca de maxim o ora?
Va multumesc anticipat!
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:56, 15 Iulie 2010
Buna ziua,

Si au am fost in situatia dvs iar solutia a fost sa fac sesizare la "Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca" in care sa precizati ca anjgajatorul refuza elibererea documentului respectiv iar ei il pot obtine pentru dvs.
Dureaza cam 2 saptamani.
Eu asa am facut ca sa pot sa imi depun actele pentru ajutorul de somaj.

Va multumesc mult! Va felicit ca ati reusit sa faceti rost de acte. Prin ce modalitati trebuie sa dovedesc ca refuza sa imi completeze actele?
1. Din Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
2. Asadar adresati-va AJOFM si ITM care vor da sanctiunile corespunzatoare si vor obliga pe angajator sa elibereze adeverinta.
3. Nu aveti cum sa dovediti ca nu va elibereaza adeverinta. Doar sa faceti o cerere si s-o inregistrati la firma. Dar pierdeti mult timp.
va multumesc mult de tot!
Interventie moderator:
:rtfm:
Melidna12:
1. Nu mai deschideti noi topicuri pentru a continua aceeasi problema.
2. Intrati pe acest topic si folositi butonul "raspunde".

Melidna12 a scris:
Buna ziua!
Exista o anumita perioada cat trebuie sa stau la o anumita firma ca dupa aceea sa pot lua ajutorul respectiv? Mentionez ca am perioada necesara deja lucrata doar ca nu mai pot schimba actele de lichidare.
Va multumesc!

ultima data editat de Melidna12 pe data de Joi, 15 Iulie 2010, 13:17

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj tgmm11 tgmm11 Revin, cu urmatoarea situatie:Desi din data de 6.01.2015, mi s.a incetat contractul prin desfiintarea postului, am aflat acest lucru recent ( nu am semnat nici ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj maria822 maria822 De trei luni lucrez la o firma, dar din pacate am fost trimisa in somaj.Inainte de aceste trei luni lucrate, am fost in concediu pt. ingrijire copil timp ... (vezi toată discuția)
Refuz lichidator ancutzic@ ancutzic@ Buna ziua! Imi cer scuze de deranj, dar as dori sa ma lamuriti intr-o problema, si anume: Am lucrat cu CIM/nedeterminata la o firma care este in procedura de ... (vezi toată discuția)