avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinta somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinta somaj

Revin, cu urmatoarea situatie:Desi din data de 6.01.2015, mi s.a incetat contractul prin desfiintarea postului, am aflat acest lucru recent ( nu am semnat nici preavizul si nici decizia), cu ajutorul dumneavoastra , am aflat ca am dreptul la somaj pe o perioada de pana la un an, de la data incetarii contractului in acest mod.Marturisesc ca, desi este in interesul meu sa merg la somaj, nu pot face acest lucru din urmatoarele motive:patronul a marturisit ca este restant cu o suma catre firma de contabilitate cu care are contract si, ca nu crede ca.mi va elibera adeverinta de somaj.Am contactat contabilitatea care nu raspunde la telefon, cunoscandu.mi nr., desigur.Clar, sunt prinsa la mijloc si cred ca doamna contabila ar trebui sa.mi elibereze adeverinta fara a ma implica in conflictul dintre ea si patron.Si acum, intrebare:cui ar trebui sa ma adresez cu o plangere contra serviciului de contabilitate?Clar, intreb, fara a lua in calcul drumul trubunalului.Ma gandesc la o plangere catre o institutie care poate sa.mi apere interesele, direct, in calitate de fost angajat!Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: tgmm11 , utilizator 15:00, 18 Mai 2015
Faceti o sesizare la ITM.
Multumesc!Dar....de la data de 6.01.2015,data la care mi s.a incetat contractul, aceasta firma si.a suspendat activitatea,si.a schimbat denumirea,si.a schimbat sediul social.I.T.M din localitatea unde actuam eu nu mai are nici o putere.Pot face o sesizare la I.T.M, strict reclamand comportamentul contabilei care refuza sa.mi dea acea adeverinta?Cu firma , in noua ei formula nu am avut nici o legatura, de aceea mi se pare normal, sa merg la cei ce au avut in grija contabilitatea firmei, in formatul ei vechi!Cum sa procedez?
Daca este vorba despre adeverinta de vechime pentru perioada lucrata , atunci sesizati ITM-ul.

Daca este vorba despre adeverinta de somaj , atunci competenta apartine AJOFM-ului, comnform Legii nr.76/2002.

Legea 76/2002
art.113
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
......
j)neeliberarea de catre angajator, persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu, a documentelor prevazute de legislatia in vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat in sistemul asigurarilor pentru somaj si stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj.
....

art.116
(1)Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la art. 113 se realizeaza de organele de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Inspectiei Muncii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si de catre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sa efectueze control.
(2)Organele de control masuri active ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si ale structurilor sale teritoriale vor constata si vor sanctiona contraventiile prevazute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) si k), precum si contraventia prevazuta la lit. f), in ceea ce priveste nerespectarea art. 50 alin. (3).
(3)In situatia in care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin structurile sale teritoriale, constata contraventia prevazuta la art. 113 lit. c), sesizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea aplicarii sanctiunii prevazute de lege.
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc!
Sesizarea catre AJOFM trebuie indreptata catre agentia unde firma a avut punctul de lucru, unde am actuat si eu, sau acolo unde are sediul social.Mentionez ca ,in judetul unde am actuat eu, firma nu mai are punct de lucru si nici sediul social.SUBLINIEZ CA ACESTE MODIFICARI ASUPRA DATELOR FIRMEI, S.AU FACUT DUPA DATA LA CARE EU AM INCETAT RAPORUL DE MUNCA .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz adeverinta somaj Matilda Maria Matilda Maria bună ziua! am o situatie şi anume.... un salariat a lucrat la societate iar in urma reorganizării Serv. Financiar - Contabilitate şi implicit a ... (vezi toată discuția)
Ajutor mihaela128 mihaela128 Buna ziua. Ma numesc Petre Mihaela. Am iesit din concediul postnatal. Mi-am facut cererea de reangajare. Firma numai are angajati si numai functioneaza. Am ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)