avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AJUTOR
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AJUTOR

Buna ziua.
Ma numesc Petre Mihaela. Am iesit din concediul postnatal. Mi-am facut cererea de reangajare. Firma numai are angajati si numai functioneaza.
Am cerut sa mi sa dea acetele pentru somaj, dar administratorul nu vrea sa mi le dea. Cum procedez pentru a mi le da.

va multumesc
Depuneti o solicitare in scris la angajator sa va elibereze acele.

In caz de refuz :
- daca este vorba despre adeverinta de vechime/decizia de incetare c.i.m. pentru perioada lucrata, atunci sesizati ITM-ul.

- daca este vorba despre adeverinta de somaj , atunci competenta apartine AJOFM-ului, conform Legii nr.76/2002.

Legea 76/2002
art.113
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
......
j)neeliberarea de catre angajator, persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu, a documentelor prevazute de legislatia in vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat in sistemul asigurarilor pentru somaj si stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj.
....

art.116
(1)Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la art. 113 se realizeaza de organele de control ale Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Inspectiei Muncii, Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si de catre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sa efectueze control.
(2)Organele de control masuri active ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si ale structurilor sale teritoriale vor constata si vor sanctiona contraventiile prevazute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) si k), precum si contraventia prevazuta la lit. f), in ceea ce priveste nerespectarea art. 50 alin. (3).
(3)In situatia in care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin structurile sale teritoriale, constata contraventia prevazuta la art. 113 lit. c), sesizeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea aplicarii sanctiunii prevazute de lege.
Va multumesc pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu imi da actele pentru somaj ildike74 ildike74 buna ziua . in data de 14.04.2014 mi sa desfacut contractul de munca. de atunci astept actele necesare pentru somaj. dar nici pana la aceasta ora nu le am ... (vezi toată discuția)
Acte somaj carmela6 carmela6 cum sa procedez daca angajatorul nu-mi da actele necesare pentru somaj?mentionez ca a vandut locatia si am primit decizie de incetare a contractului de munca ... (vezi toată discuția)