avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pt cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pt cresterea copilului

Am auzit ca mai nou se da indemnizatie si pentru mamele care urmeaza masteratul. Situatia mea e cam asa: in 13 iulie 2010 am licenta, iar dupa absolvirea facultatii vreau sa ma inscriu la masterat ,care l-as incepe in octombrie 2010. Sunt insarcinata in 26 de saptamani, sarcina gemelara, iar intrebarile mele sunt:

Daca dupa absolvirea facultatii imi depun actele de somaj ( dureaza 60 de zile pana mi se acorda somajul, si eu trebuie sa nasc in octombrie, deci as lua doar o luna de somaj) pot primi indemnizatie pt cresterea copilului dupa doar o luna de somaj sau trebuie sa treaca mai multe luni ?

Daca ma inscriu la masterat , am sanse sa primesc indemnizatie ?

In cazul sarcinii gemelare se primeste indemnizatie dubla?

Multumesc frumos si sper sa fii inteles nelamurirea mea, astept raspuns pe mail daca se poate.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:52, 14 Iulie 2010
1. In cele 12luni necesare intra si perioadele in care persoana este in una sau mai multe din situatiile urmatoare (conf. OUG 148/2005):
Art.1(2):
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.
n) urmeaza cursuri cu frecventa de masterat in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, si cel putin unul dintre parintii copilului are cetatenie romana. Nu beneficiaza de indemnizatie de crestere a copilului cursantii care o primesc din partea altui stat membru al Uniunii Europene.

2. Somajul se suspenda in momentul in care intrati in CCC si se reia, de unde a ramas, dupa expirarea CCC pana la 2 ani.
3. Daca nu sunteti platita in timpul masteratului atunci veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.
4. Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art.2...(5) În situaţia în care, în cadrul primelor 3 naşteri se înregistrează sarcini gemelare, de tripleţi sau multipleţi, denumite în continuare sarcini multiple, indemnizaţia pentru creşterea copilului se calculează conform art. 1 alin. (1) şi art. 2 din ordonanţa de urgenţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului pentru studente lumimaria lumimaria buna! va rog sa mi raspundeti daca se poate! am terminat facultatea anul acesta 2010 cu licenta absolvita fiind insarcinata in 4 luni jumatate la momentul ... (vezi toată discuția)
Mama studenta - indemnizatie pentru cresterea copilului octyta octyta Buna ziua! Numele meu este Octaviana si sunt insarcinata in 6 luni! In prezent sunt studenta la zi in anul 3 de facultate (este acreditata) iar licenta o voi ... (vezi toată discuția)
Master- indemnizatie copil ADRIANA_O ADRIANA_O Buna ziua, In perioada 2008-2010 am efectuat studii de master la zi si fara taxa. In matie 2009 am nascut si nu am beneficiat de indemnizatie crestere copil. ... (vezi toată discuția)