pana acum am facut angajari in firma nou infiintata dar nu am declarat la somaj situatia privind locurile de munca vacante deoarece muncitorii au venit de la firma ce s a divizat, dar nu cu transfer, ei incetandu si activitatea din 24 iunie si eu i am angajat pe 25 iunie. In viitor mai fac angajari si atunci voi face si situatiile locurilor vacante. Este vreo problema cu cei nedeclarati?
Din Legea 76/2002:
Art. 10. - (1) Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, în căror rază îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora.
(2) Furnizorii de servicii de ocupare acreditaţi au obligaţia de a comunica lunar agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază îşi au sediul date privind numărul şomerilor mediaţi şi încadraţi în muncă.
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
a) necomunicarea lunară a locurilor de muncă vacante prevăzute la art. 10;
...
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
(2) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la alin. (1), această posibilitate fiind expres menţionată în procesul-verbal.
Art. 115. - Amenzile contravenţionale pot fi aplicate şi persoanelor juridice.
Daca cunoasteti pe cineva la Agentia de Somaj, duceti si lista din iunie, poate o inregistreaza si... gata, o puneti la dosar.
Cei catre vor veni in control sunt tot de la AJOFM.
Am o intrebare va rog ...Acum am aflat de acesat lista dar din pacate nu pot ajunge la somaj din motive obiective....Nu exista si o posibiltate on-line de transmitere a acestei liste? Exista un termen lunar care trebuie respectat si trebuie depusa lista la agentia din sectorul in care se afla sediul social (in cazul meu-Bucuresti)?
Multumesc mult