avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ce se intampla daca tu ca somer vrei sa renunti la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ce se intampla daca tu ca somer vrei sa renunti la cursurile facute prin fortele de munca?

persoana care face aceste cursuri vrea sa renunte pentru ca este folosit la altceva decat specializarea de instalator,il foloseste ca zilier,doar ca nu este platit......El spune ca daca renunta trebuie sa plateasca 10% din valoarea cursului si ca nu ii mai da somaj,este adevarat?
multumesc
Cel mai recent răspuns: gnicolae , utilizator 11:18, 16 Iulie 2010
Buna ziua,
Si eu sunt o simpla angajata, dar dupa ce am absolvit am citit foarte multe in ceea ce priveste cariera si doar asa am beneficiat de niste drepturi pe care daca nu le afla de una singura nu le mai aveam. imediat dupa ce am absolvit am intrat in somaj dar nu am urmat nici un curs insa citisem ceva legat de asta. aflasem ca risc sa-mi pierd somajul daca se organizeaza cursuri si sunt chemata si eu dar nu vreau sa particip sau daca au un post in domeniul meu si nu vreau sa ma angajez. anul trecut colegele mele care au contracte sezoniere si au beneficiat de somaj dupa expirarea acestora, au fost chemate la cursuri. ele fiind din comune cheltuiau cu transportul ca sa vina la aceste cursuri iar unele chiar au renuntat dar nu li s-a sistat somajul ca s-au dus la examenul final...probabil au facut o intelegere...cum se practica la romani :) dar stiu ca li s-a spus ca li se va sista somajul daca renunta definitiv la curs.
Toate cele bune si mult succes in toate!
din cate stiu eu nici un somer nu este obligat sa se inscrie la aceste cursuri de calificare/recalificare. daca te-ai inscris in urma optiunii liber exprimate:D trebuie sa il parcurgi daca nu esti sanctionat cu contravaloare, partiala a cursului. de ce? pentru ca ai incurcat ANOFM/privat alt somer de a se recalifica. in legatura cu "este folosit la altceva decat specializarea de instalator, il foloseste ca zilier,doar ca nu este platit" #-oin primul rand se numeste practica....cum altfel sa inveti meseria de instalator, in al 2 lea rand nu este platit pt. ca primeste in aceasta perioada ajutor de somaj adica este platit pe perioada acestui curs. daca individul nu este multumit sa se adreseze celor de la agentie si sa spuna ca nu este multumit de modul in care se desfasora cursul altfel sunt tentata sa-l consider lenes si puturos si cu coada pe sus!:P
1. Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
...
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...
2. Iata ce spune si Norma de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 25. - Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii.
3. Persoana in cauza sa faca o scrisoare catre AJOFM sau ANOFM in care sa spuna ce se petrece la aceste cursuri.
Daniyo a scris:

aflasem ca risc sa-mi pierd somajul daca se organizeaza cursuri si sunt chemata si eu dar nu vreau sa particip s...anul trecut colegele mele care au contracte sezoniere si au beneficiat de somaj dupa expirarea acestora, au fost chemate la cursuri. ele fiind din comune cheltuiau cu transportul ca sa vina la aceste cursuri ....s-au dus la examenul final...probabil au facut o intelegere...cum se practica la romani :) dar stiu ca li s-a spus ca li se va sista somajul daca renunta definitiv la curs.

daca anofm iti ofer 3 locuri de munca conform pregatirii/calificarii si refuzi ti se sisteaza acordarea somajului...nu din cauza cursurilor...pt. colegele tale pot sa spun ca pe perioada cursului anofm are obligatia conform legii sa deconteze si transportul (in limita fondurilor:sorry:)...si mai poate dupa absolvirea respectivului curs sa-ti dea si repartitie...la modul ideal!
gnicolae a scris:

din cate stiu eu nici un somer nu este obligat sa se inscrie la aceste cursuri de calificare/recalificare. daca te-ai inscris in urma optiunii liber exprimate:D trebuie sa il parcurgi daca nu esti sanctionat cu contravaloare, partiala a cursului. de ce? pentru ca ai incurcat ANOFM/privat alt somer de a se recalifica. in legatura cu "este folosit la altceva decat specializarea de instalator, il foloseste ca zilier,doar ca nu este platit" #-oin primul rand se numeste practica....cum altfel sa inveti meseria de instalator, in al 2 lea rand nu este platit pt. ca primeste in aceasta perioada ajutor de somaj adica este platit pe perioada acestui curs. daca individul nu este multumit sa se adreseze celor de la agentie si sa spuna ca nu este multumit de modul in care se desfasora cursul altfel sunt tentata sa-l consider lenes si puturos si cu coada pe sus!:P
"individul" este tatal meu si stiu ca nu poate fi platit atat timp cat are somaj,dar meseria de instalator nu o inveti daramand cladiri si alte chestii care nu au nici o legatura cu instalatorul,ce face cu diploma de instalator daca el nu a facut practica in acest domeniu?la ce ii serveste?iar de lenes nu se pune problema,a muncit foarte mult si munceste foarte mult si acum,iar practica stiu ca e de 4 ore nu de 10 -11 ore in fiecare zi:D

Alte discuții în legătură

Cursurile de calificare gratuite pentru someri sunt obligatorii? silviu35 silviu35 MI-AM facut somajul mi sa dat carnetul de somer ma pus sa semnez toate documentele se faceau cursuri de calificare dar ei nu mi sa spus nimic cei de la ... (vezi toată discuția)
Pot refuza un loc de munca de la ajofm fiind somer? marinion marinion sunt somer, sunt inscris la un curs de recalificare si mi s-a dat reartitie la o fima ,locul de munca nu i-mi convine nu am mai lucrat in domeniul respectiv ... (vezi toată discuția)
Abuz sensei sensei in cazul in care angajatorul iti spune ca te concediaza dar te obliga sa-ti dai singur demisia si iti impune sa platesti echipamentul,in cazul de fata ... (vezi toată discuția)