avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Programare fortata a concediului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Programare fortata a concediului

Buna ziua,

ni s-a spus in firma la toata lumea sa ne programam zilele libere ramase pana la sf anului. Doar sa mentionam perioadele (ptr o eventuala aprobare) nu sa facem cererile! Eu am 15 zile ramase din care 8 au fost deja aprobate ptr sept. As mai vrea sa iau 5 in ultima saptamana din dec iar 2 vreau sa le pasterz de back-up. Ei mi-au spus ca sa le programez si pe ele si mi le voi lua eu candva. As putea sa le tin ptr la anu? Cei de la HR au spus ca trebuiesc luate neaparat anul acesta.. este adevarat? sau s-or fi referit ca numai pe hartie sa fie luate?

Pot sa ma forteze sa imi programez concediul cu mult timp in urma?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: SCPA Ene si Asociatii , Avocat 13:57, 15 Iulie 2010
Buna ziua.

Iata ce dispune Codul Muncii in Art. 141 si urmatoarele:
"Art. 141 – (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Art. 142. – Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.
Art. 143. – (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.
Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia."

Av. Emilia Ene

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere co pt anul trecut seby_red_dogg seby_red_dogg Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca stiti cumva vreo reglementare noua prin care se spune ca nu mai trebuie intocmita cerere pentru concediu de odihna pe anul ... (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu de odihna nicoleta_p nicoleta_p Am o nelamurire cu privire la concediul de odihna cuvenit fiecarui angajat. Lucrez din data de 8 septembrie la un abator particular si mi s-a spus ca am ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)