avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Legea 254/2007 incalcã termenele constituþionale
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Legea 254/2007 incalcã termenele constituþionale

Privind datele celor două acte normative (ordonanţa de urgenţă şi legea de aprobare), ceva nu pare în regulă (a se citi "ceva e curat neconstituţional, neicusorule!"). OUG 86/2006 a fost adoptată de Guvern pe 8 noiembrie 2006 şi publicată în Monitorul Oficial pe 22 noiembrie 2006. Legea de aprobare cu modificări (254/2007) a fost adoptată pe 19 iulie 2007 şi publicată în Monitorul Oficial pe 30 iulie 2007 (urmând să intre în vigoare, potrivit Constituţiei, la trei zile după publicare, dacă nu este specificată o dată ulterioară).

ªi, pentru că am amintit de Constituţie, să vedem ce prevede aceasta în privinţa adoptării ordonanţelor de urgenţă (asta ca să nu mai pomenesc de articolul 75 privind sesizarea Camerelor):
"Articolul 115

(5) Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1)."

Problema pe care vreau să o indic aici este că Legea 254/2007 contravine termenelor instituite de Constituţie. Legea este tardivă - chiar dacă am presupune că prima Cameră sesizată nu s-a pronunţat în 30 de zile de la primirea ordonanţei şi deci că aceasta, obligatoriu trebuia să intre în dezbaterea în procedură de urgenţă a celeilalte Camere, este greu de crezut că o asemenea procedură "de urgenţă" ar fi durat o jumătate de an. Ipoteza este contrazisă chiar de datele adoptării ordonanţei:
- Senatul a fost sesizat pe 9 noiembrie 2006 (deşi proiectul are un număr de înregistrare L886/14.11.2006) - însăşi publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial este semn că o Cameră a fost deja sesizată (altfel, avem de a face cu o altă încălcare a Constituţiei!); oricum, Senatul s-a pronunţat (adoptând ordonanţa) dincolo de termenul de 30 de zile de la sesizare - 08.02.2007;
- deşi la jumătatea lui noiembrie 2006 Camera Deputaţilor se afla în sesiune şi trebuia, conform Constituţiei, să primească spre aprobare ordonanţa şi să o dezbată în procedură de urgenţă, aceasta a fost sesizată abia la jumătatea lui februarie 2007!

Mult succes practicienilor în insolvenţă în desluşirea efectelor "beţiei" de legi a Parlamentului.

[Am tratat mai pe larg tema inflaţiei legislative într-un articol pe kritikos.weblog.ro]

[*Am trimis acelaşi text drept comentariu la articol, dar nici după mai multe refresh-uri nu l-am văzut publicat, aşa că insist şi îl public şi pe forum la rubrica dedicată insolvenţei]
Cel mai recent răspuns: hellenburgous , utilizator 23:21, 7 Septembrie 2007
Revin si spun ca daca ai infiinta un ONG ai primi si bani pentru ceea ce faci. Eu sunt dispusa sa te sprijin. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta de urgenta selmer selmer Buna ziua,stiti cumva ordonantele de urgenta sint valabile pe un anumit termen....un an,doi? Ma interesa in special ordonanta 59/2017 cit timp este valabila ... (vezi toată discuția)
Urgent --legea 61/2010 Julius Blinden Julius Blinden Stimati forumisti, Am si eu o intrebare: Care este ratiunea Legii nr.61/2010, privind [b]aprobarea OUG nr. 106/2007 [/b]pentru modificarea si completarea ... (vezi toată discuția)
Hotarare - ordonanta de urgenta Alin.E Alin.E stie cineva care este diferenta dintre hotararea de guvern si ordonanta de urgenta, in special din prisma domeniilor reglementate? (vezi toată discuția)