avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... vanzare bunuri catre administrator
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

vanzare bunuri catre administrator

as dori sa-mi spuneti cat de "legala " este vanzarea unor bunuri din firma direct catre administrator ???? ( am citit cate ceva din Codul Fiscal ( vezi "preturi de transfer , persoane afiliate ) dar as dori sa stiu tot ce se poate pe marginea acestui subiect inainte de a face un pas gresit ........

va multumesc !
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 14:09, 16 Iulie 2010
Legea 31/1990
" Art. 150. - (1) Dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel şi sub rezerva dispoziţiilor art. 441, sub sancţiunea nulităţii, administratorul va putea, în nume propriu, să înstrăineze, respectiv să dobândească, bunuri către sau de la societate, având o valoare de peste 10% din valoarea activelor nete ale societăţii, numai după obţinerea aprobării adunării generale extraordinare, în condiţiile prevăzute la art. 115.
(11) Abrogat.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi operaţiunilor de închiriere sau leasing.
(3) Valoarea prevăzută la alin. (1) se va calcula prin raportare la situaţia financiară aprobată pentru anul financiar precedent celui în care are loc operaţiunea ori, după caz, la valoarea capitalului social subscris, dacă o asemenea situaţie financiară nu a fost încă prezentată şi aprobată.
(4) Prevederile prezentului articol sunt aplicabile şi operaţiunilor în care una dintre părţi este soţul administratorului ori rudă sau afin, până la gradul al patrulea inclusiv, al acestuia; de asemenea, dacă operaţiunea este încheiată cu o societate civilă sau comercială la care una dintre persoanele anterior menţionate este administrator sau director ori deţine, singură sau împreună, o cotă de cel puţin 20% din valoarea capitalului social subscris, cu excepţia cazului în care una dintre societăţile comerciale respective este filiala celeilalte.
multumesc pentru promptitudine !
- sa recapitulez din ceea ce am inteles eu :
1.daca valoarea tranzactiei este < 10 % activul net vanzarea se poate face fara acordul AGA
2. peste 10 % din activul net, este necesara Hot AGA
3.daca administratorul este asociat unic ( ceea ce este si cazul meu ) nu mai este cazul de AGA si nici de plafonarea cu 10 % din activ net ...... asadar teoretic un asociat unic poate cumpara din firma ceea ce vrea dupa bunul plac ........ si nimeni nu-l poate constrange intr-un fel.....?
...trebuie sa mai luati in considerare si faptul ca asociatul care are intr-o chestiune un interes propriu nu va putea vota/decide in aga...deci...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare bunuri imobile si mobile ale unui sa clsa clsa BUNA ZIUA SUPUN ATENTIEI URMATOAREA SPETA SA actionar majoritar se adopta hotarare AGA pentru instrinarea patrimoniului mobil si imobil catre o ... (vezi toată discuția)
Cont 542 sau cont 455 sethgabriela sethgabriela creditarea asociatului se face in 455 la data intocmirii bilantului acest cont poate avea sold debitor/creditor ? in functiunea contului scrie ca soldul ... (vezi toată discuția)
Interpretare art. 150 al. 1 din legea nr. 31/1990, republicata Anda Alexandra Schieszer Anda Alexandra Schieszer Cum interpretati actualul art. 150 al. 1 din legea societatilor comerciale care impune adoptarea unei hotarari AGA extraordinare pentru vanzarea unor active a ... (vezi toată discuția)