avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cei protejati de Codul muncii impotriva concedierii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cei protejati de Codul muncii impotriva concedierii

Nu gasesc nicaieri ce persoane pot fii protejate impotriva concedierii colective. Daca lucrez la o firma de 12 ani si mai am 2 ani pana la pensionare pot fii protejat? Mentionez ca nu fac parte din sindicat si nici nu am facut in ultimii 2 ani(stiam ca aici poate exista o protectie).
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:07, 15 Iulie 2010
1. Protectia sociala este este prevazuta in Codul muncii:
Art. 67. - Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

2. Deci masurile concrete de protectie la care faceti referire sunt prevazute in CCM aplicabil la unitatea dvs. Daca nici unitatea nici ramura nu are CCM atunci se aplica CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
(3) In cazul in care masura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o forma de calificare sau de perfectionare a pregatirii profesionale si a incheiat cu unitatea un act aditional la contractul de munca, prin care s-a obligat sa presteze o activitate intr-o anumita perioada de timp, administratia nu-i va putea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana la implinirea termenului, daca masura desfacerii contractului de munca nu-i este imputabila.
(4) In ipoteza in care doua sau mai multe persoane salariate sunt in aceeasi situatie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.

3. Dar un angajator nu este obligat sa va tina pe post daca el hotaraste sa faca o alta organizare a unitatii iar postul dvs. trebuie desfiintat. In acest caz masura de protectie sociala este indemnizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii si disponibilizarea petru lucaci petru lucaci Buna ziua! Am varsta de 57 ani si7 luni. La 61 de ani indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta cu reducerea corespunzatoare pentru anii ... (vezi toată discuția)
Este legal sa concediez un angajat care indeplineste de 2 ani conditiile de pensioanre anticipata? gbrlcostache gbrlcostache Un salariat care are 62 de ani poate fi disponibilizat in baza art.65? Conform CCM-ului la nivel de unitate ,da:\"La aplicarea reducerii de personal masurile ... (vezi toată discuția)
Criteriile avute în vedere, potrivit legii pentru stabilirea ordinii de prioritate la concedierea colectiva bcfbmv bcfbmv Buna seara, Stie cineva care sunt criteriile dupa care se face concedierea din cauza diminuarii volumului de munca? (vezi toată discuția)