avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este legal sa concediez un angajat care indeplineste ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este legal sa concediez un angajat care indeplineste de 2 ani conditiile de pensioanre anticipata?

Un salariat care are 62 de ani poate fi disponibilizat in baza art.65? Conform CCM-ului la nivel de unitate ,da:"La aplicarea reducerii de personal masurile vor afecta in ordine:persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare anticipata,cu reducerea stagiului de cotizare,in conditiile legii".Vreau sa stiu daca alta baza legala imi interzice aceasta concediere.
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 12:37, 17 Noiembrie 2009
Comparati cu CCMN
Art. 81. - (1) La aplicarea efectivă a reducerii de personal, după reducerea posturilor vacante de natura celor desfiinţate, măsurile vor afecta în ordine:
a) CIM ale salariaţilor care cumulează două sau mai multe funcţii, precum şi ale celor care cumulează pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu au cerut pensionarea în condiţiile legii;
c) CIM ale persoanelor care îndeplinesc condiţiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea măsurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului vor fi avute în vedere următoarele criterii minimale:
a) dacă măsura ar putea afecta doi soţi care lucrează în aceeaşi unitate, se desface contractul de muncă al soţului care are venitul cel mai mic, fără ca prin aceasta să se poată desface contractul de muncă al unei persoane care ocupă un post nevizat de reducere;
b) măsura să afecteze, mai întâi, persoanele care nu au copii în întreţinere;
c) măsura să afecteze numai în ultimul rând pe femeile care au în îngrijire copii, bărbaţii văduvi sau divorţaţi care au în îngrijire copii, pe întreţinătorii unici de familie, precum şi pe salariaţii, bărbaţi sau femei, care
mai au cel mult 3 ani până la pensionare la cererea lor.
(3) În cazul în care măsura desfacerii CIM ar afecta un salariat care a urmat o formă de calificare sau de perfecţionare a pregătirii profesionale şi a încheiat cu unitatea un act adiţional la contractul de muncă, prin care s-a obligat să presteze o activitate într-o anumită perioadă de timp, administraţia nu-i va putea pretinde acestuia despăgubiri pentru perioada rămasă nelucrată până la împlinirea termenului, dacă măsura desfacerii contractului de muncă nu-i este imputabilă.
(4) În ipoteza în care două sau mai multe persoane salariate sunt în aceeaşi situaţie, disponibilizarea se va face cu consultarea sindicatelor.

Avand in vedere ca sunt protejati in primul rand cei care au persoane in intretinere sau sunt singurii intretinatori ai familiei, cred ca procedati legal dar si moral avand in vedere ca respectivul va avea asigurata o sursa de venituri timp de 2-3 ani pana la pensia pentru limita de varsta. Alta baza legala (in afara CCMN, CCM ramura si CCM unitate referitor la asemenea criterii nu cunosc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Criteriile avute în vedere, potrivit legii pentru stabilirea ordinii de prioritate la concedierea colectiva bcfbmv bcfbmv Buna seara, Stie cineva care sunt criteriile dupa care se face concedierea din cauza diminuarii volumului de munca? (vezi toată discuția)
Codul muncii si disponibilizarea petru lucaci petru lucaci Buna ziua! Am varsta de 57 ani si7 luni. La 61 de ani indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta cu reducerea corespunzatoare pentru anii ... (vezi toată discuția)
Criteriu concediere costel58 costel58 As dori un punct de vedere pentru urmatoarea situatie: Societatea detine 4 puncte de lucru pe care sunt angajate 4 persoane, fiecare din acesti angajati ... (vezi toată discuția)