Buna seara,
Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:am construit casa pe terenul tatalui meu, deoarece am considerat ca fiind tata si fiica ulterior imi va face un act de vanzare cumparare cu clauza de intretinere.
Problema este ca toate autorizatiile le-am scos pe numele lui, eu neavand decat chitantele justificative privind toate materialele pe care le-am achizitionat pe numele meu.In acest moment el spune ca este proprietar si mai mult vrea sa ma dea afara din casa.
Daca l-as da in judecata ce sanse am sa castig???? in conditiile in care am doar documentele justificative.Mentionez ca nu vreau decat sa imi recuperez banii pe care i-am investit, cu el in acea curte nici nu ma gandesc sa mai stau(daca nu avem rate la banca nici investitia nu o mai ceream)
Astept raspunsul d-voastra.
alternativa:
1.
Dovediti ca ati fost constructor de buna credinta.
Puteti recupera valoarea materialelor si a manoperei, casa ramanand tatalui Dvs.
2.
Nu dovediti.
Eventual, puteti recupera valoarea materialelor, casa ramanand tatalui Dvs.
Eu zic sa stati in aceasta casa deocamdata, pana cand tatal va formula actiune in evacuare impotriva dvs.
Atunci abia incepeti sa va nelinistiti.
Insa si atunci ii veti opune faptul ca ati fost constructor de buna credinta si veti solicita un drept de retentie asupra casei, pana ce tatal dvs. va va plati materialele si manopera folosite la edificarea acestui imobil. Avand chitantele, precum si cu martori,puteti dovedi toate aceste aspecte.
Succes.
av.M.Hornea
buna ziua.
dvs. puteti dovedi faptul ca ati fost constructor de buna - credinta ?? exista o declaratie data de parintii dvs. prin care acestia si-au dat acceptul ca dvs. sa construiti pe terenul proprietatea dansilor ??
daca exista o astfel de declaratie puteti cere in instanta sa se constate dreptul dvs. de proprietate asupra constructiei edificate.
in caz contrar , puteti invoca totusi un drept de creanta in ceea ce priveste materialele folosite la edificarea constructiei respective .
Tatal Dv. in calitate de proprietar al terenului pe care a fost edificata constructia are dreptul, potrivit legii fie sa pastreze imobilul si sa va despagubeasca cu valoarea materialelor si a manoperei sau cu valoarea actuala a imobilului in functie de buna sau reaua credinta a Dv.privint constructia casei.Oricum, imobilul nu s-a ridicat peste noapte in lipsa tatalui Dv. astfel incit buna Dv. credinta poate fi, cred dovedita lesne in instata.
De asemenea, potrivit legii civile, la latitudinea proprietarului terenului este si optiunea de a va " indatora" la " ridicarea" constructiei ceea ce poate cere in instanta.
Pe de alta parte, Dv. aveti posibilitatea de a solicita constatarea imprejurarii ca ati investit in constructia casei si astfel cum s-a aratat, sa solicitati constatarea unui drept de retentie pina la achitarea valorii investitiei, cu specificarile de mai sus.
Ar mai fi si posibilitatea ca, fara sa vi se vinda terenul, sa constituiti un drept de superficie respectiv de folosinta doar asupra terenului si de proprietate asupra constructiei. In aceasta situatie ati plati, eventual o suma de bani pentru folosinta imobilului. Aceasta in ipoteza unei minime intelegeri in familie.
Uzufruct viager
stefan dorel
Buna ziua,
Intrebarea mea este, ce se intampla daca cineva construieste o casa pe un teren obtinut in baza unui contract uzufruct viager, daca ulterior se ... (vezi toată discuția)
Problema proprietate
jm3k3ru
Buna ziua
Daca se poate as vrea si eu sa ma lamuresc cu privire la o problema personala.
Parintii acum 20 de ani inainte sa ma nasc eu au construit o casa ... (vezi toată discuția)