avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actiune legala - constructie ilegala pe un teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actiune legala - constructie ilegala pe un teren

sunt mostenitorul tatalui meu decedat anul trecut. am deschis succesiunea pe proprietatile sale si sunt in curs de a o finaliza. printre proprietatile mostenite se afla si un teren intravilan + casa batraneasca vacanta in judetul dambovita. aflandu-ma in localitate am constatat ca vecinul si-a anexat o camera la casa deja construita, camera care insa si-a construit-o 4m in terenul meu. ce posibilitati de actiune am impotriva lui? poata sa raspunda si penal sau doar civil? imi este groaza de banii pe care-i voi da pe avocati si de anii petrecuti in salile de judecata. ce trebuie sa fac si ce sanse de castig am? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:28, 29 Aprilie 2008
Din punct de vedere al raspunderii penale, puteti formula plingere pentru tulburare de posesie, daca sunt intrunite conditiile cerute de lege, si pe latura civila sa solicitati repunerea in situatia anterioara. Din punctul de vedere al raspunderii civie ne aflam in situtia construtiei pe terenul altuia, situatie care se rezvolva diferit dupa cum cel care a edificat pe terenul dv. a fost de buna sau de rea credinta. In primul caz i se poate recunoaste un drfept de superficie pe terenul dv., ceea ce impune sa va despagubeasca cu c/valoarea terenului acaparat, iar in al doilea caz, situatie mai greu de probat, sa demoleze constructia pe cheltuiala sa. Ar fi necesar sa vedeti daca a obtinut autorizatie de extindere a imobilului.
Cu privire la plângerea penală pentru tulburare de posesie, trebuie să facă dovada că are calitate de proprietar, ori aceasta o va dobândi numai după obţinerea certificatului de moştenitor.
Cu privire la acţiunea civilă, se poate introduce o acţiune în revendicare, numai după ce îl veţi notifica cu privire la faptul că vă încalcă dreptul de proprietate şi că îl obligaţi ca, în cel mai scurt timp posibil să ia măsuri pentru sistarea construcţiei şi desfiinţarea lucrărilor edificate pe terenul tatălui dv., în caz contrar urmând a-l acţiona în judecată urmând să achite toate cheltuielile ocazionate de acel proces.
Dacă, după o asemenea notificare, continuă să construiască, este clar că este constructor de rea-credinţă astfel încât nu se poate invoca un drept al acestuia asupra terenului.
Dar este posibil să fi avut acordul tatălui dv. în acest sens.... Trebuie oricum notificat pentru a vedea care este poziţia sa cu privire la cele invocate.
Chiar dacă un proces înseamnă cheltuieli, simplul fapt al lăsării vecinului să construiască pe terenul proprietatea tatălui decedat, se consideră un accept tacit şi nu mai poate fi ulterior invocată reaua-credinţă, să zicem după câţiva ani de la data când aţi luat cunoştinţă de acest fapt...
multumesc pentru raspunsurile dvs! nu, tatal meu nu si-a dat acordul si nu, respectivul nu are autorizatie de extindere. constructia este deja terminata deci situatia de care imi spuneti dvs in care el nu ar sista constructia si astfel ar fi considerat constructor de rea credinta nu se mai aplica in cazul meu. nu concep sa ma despagubeasca cu valoarea terenului pe care a construit si el sa-si pastreze constructia. asta ar insemna ca terenul meu nu mai are deschidere caci el a construit exact la strada, exact pe latul terenului meu, astfel incat acel teren este inutilizabil. in concluzie dvs ma sfatuiti chiar daca nu am inca acte de proprietate ci doar succesiunea deschisa, sa-l notific pe nesimtit.
Chiar dacă acea extindere este finalizată, primul pas este notificarea deoarece numai aşa puteţi demonstra buna sau reaua lui credinţă în instanţă. Mai înainte nu o puteaţi face, pentru că abia acum dezbateţi succesiunea şi aveţi calitate.
Totuşi, aveţi grijă în instanţă la probe! Pentru că dv. trebuie să faceţi dovada relei credinţe, buna credinţă a constructorului prezumându-se!
Oricum, nu plecaţi la drum fără ajutorul unui avocat! Aveţi mare nevoie de el, de răbdare şi de bani.....
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructie casa pe terenul altui proprietar alinaiorgu alinaiorgu Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:am construit casa pe terenul tatalui meu, deoarece am considerat ca fiind tata si fiica ulterior imi ... (vezi toată discuția)
Vecinul constructie pe terenul meu alin1918 alin1918 Buna ziua. Am cumparat un teren f0rmat din 2.5 loturi intr-un complex rezidential. Iar de curand am vazut ca vecinul nu a innumarat bine loturile si a ajuns ... (vezi toată discuția)
Drept de retentie jacqueline_k jacqueline_k Buna seara! Vreau sa va consult in urmatoarea problema: in situatia in care un constructor ce se pretinde a fi de buna credinta a construit pe terenul altuia ... (vezi toată discuția)